ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ισπανία: Αποκλείει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία ο Κ. Πουτζδεμόν

Ισπανία: Αποκλείει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία ο Κ. Πουτζδεμόν

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου 155 του συντάγματος, δηλαδή να μην θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία καταργώντας την αυτονομία της, εφόσον ο Κάρλες Πουτζδεμόν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ο Πουτζδεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

ERC: Αν ο Πουτζδεμόν προκηρύξει εκλογές, αποχωρούμε από την κυβέρνηση

Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απειλεί να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

«Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα», είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Πουτζντεμόν απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Όπως είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.

Η αντιπρόεδρος Σανταμαρία ζητά από τη Γερουσία να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε “να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος”, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η Σανταμαρία έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Πουτζντεμόν αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, εξανεμίζοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης. Δεχόμενος πολλές πιέσεις από παντού, ο Καταλανός ηγέτης είχε αναβάλει πολλές φορές σήμερα την ομιλία του όπου θα ανέλυε την πολιτική κατάσταση και θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.