Στα «χέρια» των Ελλήνων ιατρών το βρετανικό σύστημα Υγείας – Διπλασιασμός εργαζομένων από το 2009

Στα «χέρια» των Ελλήνων ιατρών το βρετανικό σύστημα Υγείας – Διπλασιασμός εργαζομένων από το 2009

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στη Βρετανία, σε σχέση με το 2009. Οι Έλληνες γιατροί έχουν την δεύτερη θέση της συνολικής κατάταξης ανάμεσα στα κράτη- μέλη της ΕΕ, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Αυτό αναφέρει πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τον αριθμό προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι. Μάλιστα, το 80% από τους Έλληνες γιατρούς που δουλεύουν εκεί, έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία είναι του Ιουνίου του 2017 και σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες που εργάζονται στο NHS είναι συνολικά 2.959, κάτι που τους φέρνει στη 12η θέση μεταξύ των διάφορων εθνικοτήτων και στην 7η μεταξύ των κρατών της ΕΕ, αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, 1.700 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο NHS- είναι στη 2η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και στην 4η γενικά μεταξύ των μη Βρετανών πολιτών που απασχολούνται στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι υπόλοιποι 1.259 Έλληνες εργαζόμενοι είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

Συνολικά από το 1,1 εκατ. εργαζόμενους στο NHS, οι 138.000 είναι μη Βρετανοί, δηλαδή το 12% του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς από το 2009, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή αυτής της ανοδικής τάξης μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι Έλληνες γιατροί αποτελούν περίπου το 1,5% στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Από αυτούς, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα του (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%.

Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών. Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές.

Αντίθετα με τους ιατρούς, οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών. Όμως εκτός από τους Έλληνες, ακόμα ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών παρουσιάστηκε για χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, τάση η οποία έχει ανατραπεί μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2016, στο επαγγελματικό κλινικό προσωπικό περιλαμβάνονταν 284 ως επιστημονικό, θεραπευτικό και τεχνικό προσωπικό, 38 μαίες και 2 εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο.

Ως προσωπικό κλινικής υποστήριξης εργάζονταν 264 Έλληνες, ενώ ως προσωπικό υποστήριξης υποδομών 93 άτομα, εκ των οποίων 13 κατείχαν θέσεις διευθυντών και 5 ανώτερων διευθυντών.

Σχετικά, τέλος, με τη γεωγραφική κατανομή του τόπου εργασίας τους, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2017, επί συνόλου 2.973 Ελλήνων, 1.156 εργάζονταν στο Λονδίνο, 563 στην Ανατολική Αγγλία, 464 στη Βόρεια Αγγλία, 401 στη Νότια Αγγλία και 393 στην Κεντρική Αγγλία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.