ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Δ.Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης και αστάθειας»

Δ.Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης και αστάθειας»

Για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον ρόλο της Ελλάδας στην διαφύλαξή της μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία. Αυτή η παρατεταμένη αστάθεια δεν είναι παροδική και οφείλεται σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες», τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, ενώ επισήμανε πως «σε αυτή τη συγκυρία και το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να έχει λόγο και άποψη, και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και στρατηγικές».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, με κορυφαίο θέμα το μεταναστευτικό και με όλες τις άλλες προεκτάσεις που έχει η διαχείριση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου για την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε: «Ο κεντρικός αυτός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρώπη, είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας – ξεκινώντας από τα στελέχη που εκπαιδεύονται στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας. Σήμερα, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των Eυρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών μας σε καθημερινή βάση. Όλο αυτόν τον καιρό, ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, καταφέραμε να κάνουμε βήματα μπροστά. Αλλά, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα θέματα αυτά τελούν υπό απόλυτο έλεγχο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι «δεν συνδέονται μεταξύ τους ιδιαίτερα, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, αλλά θέτουν, σήμερα, σε αμφισβήτηση την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «τελικά, δεν ήταν η οικονομική κρίση που δυναμίτισε τα θεμέλια της Ευρώπης, αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές.

«Κανένα κράτος δεν εγγυάται από μόνο τους την ασφάλειά τους»

«Κανένα κράτος», συμπλήρωσε, «δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής μας αποστολής να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει».

Ακόμη, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Αβραμόπουλος «η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Είναι, επομένως, μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης. Eάν δεν συμβούν αυτά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο σκοτεινό παρελθόν. Και επιτρέψτε μου να κάνω μια ακόμη αναφορά στο πόσο επικίνδυνη είναι η ανάπτυξη των δυνάμεων του εθνικισμού και του λαϊκισμού για την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, όσον αφορά τo ζήτημα της τρομοκρατίας, ανέφερε: «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να ελέγξουμε το ξέπλυμα χρήματος και άλλες πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ενισχύουμε το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, παρέχουμε τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη προς τα κράτη – μέλη, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές συλλογικά και αποτελεσματικά. Η τρομοκρατία, όμως, δεν θα καταπολεμηθεί μόνο με νομοθεσίες. Χρειάζεται, πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.