Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Κ.Γαβρόγλου – Πρύτανη ΠΑΜΑΚ

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Κ.Γαβρόγλου – Πρύτανη ΠΑΜΑΚ

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη. Η Σύγκλητος ζήτησε από τον κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια, με αφορμή και τη χθεσινή νυκτερινή επιδρομή κουκουλοφόρων στα γραφεία του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και της Γραμματείας.

Παράλληλα η Σύγκλητος αποφάσισε να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) και ζητώντας τη συμπαράστασή της. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας στη Σύγκλητο και στις δηλώσεις του Πρύτανη επιτίθεται, με ανακοινωθέν, εκ νέου στον Πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, τον οποίο καλεί αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια Πανεπιστήμια, να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του -και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων.

Ο Νόμος, απαντά ο υπουργός Παιδείας, τον οποίο κατηγορεί, δίνει στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την προστασία των Ιδρυμάτων τους.

Η Σύγκλητος στο ομόφωνο ψήφισμά της τονίζει: «Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αναδείχθηκε σε πρότυπο ΑΕΙ, όσον αφορά τη λειτουργία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, την ανάδειξη διαδικασιών ακαδημαϊκής αξιολόγησης, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ως προς τη διοικητική λειτουργία του, με πλήρη σεβασμό στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην υπ’ αριθμ. 16/21.12.2017 έκτακτη συνεδρίασή της και έπειτα από τη χθεσινή νυκτερινή επιδρομή «τάγματος εφόδου», αποτελούμενου από κουκουλοφόρους «φορείς» δήθεν αγωνιστικών ιδεών του φοιτητικού κινήματος στα κλειστά γραφεία του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και της Γραμματείας, τις καταστροφές που προκάλεσαν και το αποτύπωμα κλιμακούμενης τρομοκρατίας εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου που επιχειρούν να μονιμοποιήσουν, εξέτασε την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε και ομόφωνα ψήφισε τα εξής:

1. Διαπιστώνει ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει ήδη ειδικά και σχεδιασμένα στοχοποιηθεί, ώστε να πάψει να αποτελεί όαση κανονικής κι εύρυθμης λειτουργίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

2. Τεκμήριο του σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από σημείο που μόνον εσωτερική πληροφόρηση μπορούσε να καθοδηγήσει τους επιδρομείς.

3. Οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ.

4. Οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής είναι από επικίνδυνα απρόβλεπτες μέχρι σίγουρα προβλέψιμες όσον αφορά την υπαγωγή της πραγματικής εξουσίας στα Πανεπιστήμια, αλλά και ευρύτερα στον δημόσιο βίο, στις θελήσεις μιας θολής αλλά αδίστακτης και βίαιης μειοψηφίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

5. Οι διαστάσεις που έλαβαν τα γεγονότα και οι κίνδυνοι που διαγράφονται καθιστούν επιβεβλημένο και υποχρεωτικό για τους αρμόδιους να ξεφύγουν από το πλαίσιο της φραστικής καταδίκης και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Επιβάλλουν δε στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) και ζητώντας τη συμπαράστασή της.η και στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, ουδείς έθεσε θέμα αλλαγής του Νόμου που επαναφέρει το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.