ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιταλία: Η Ελιζαμπέτα Καζελάτι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γερουσίας (upd)

Ιταλία: Η Ελιζαμπέτα Καζελάτι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της γερουσίας (upd)

(Ανανέωση 17:12) Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου εξέλεξαν σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους δυο προέδρους τους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Ρομπέρτο Φίκο, σαράντα τεσσάρων ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στη Γερουσία, υπερίσχυσε η νομικός Ελιζαμπέτα Καζελάτι, εβδομήντα ενός ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας. Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής παράταξης με τα Πέντε Αστέρια.

Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στο στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παίξει τον ρόλο του «σκηνοθέτη» που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.


(Αρχικό κείμενο 13:41) Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφάλισε συμφωνία με την ιταλική κεντροδεξιά υπό τον συντονισμό της Λέγκα του Βορρά για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας.

Οι ψηφοφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόεδρος της Γερουσίας αναμένεται να εκλεγεί η νομικός Ελιζαμπέτα Κασελάτι, της Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στη Βουλή θα πρέπει να επικρατήσει το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.

Η λύση αυτή βρέθηκε έπειτα από σοβαρή ένταση η οποία ξέσπασε, χθες βράδυ, στους κόλπους της κεντροδεξιάς: ο αρχικός υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γερουσίας ήταν ο πρώην υπουργός της Φόρτσα Ιτάλια, Πάολο Ρομάνι. Ο γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματτέο Σαλβίνι, χθες το απόγευμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Ρομάνι, και ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τη Λέγκα, ήταν να απεμπλακεί η κατάσταση και να μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις προεδρίες του κοινοβουλίου, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων.

Ρήγμα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς;

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Τελικά, έπειτα από μια νύχτα αλλεπάλληλων επαφών και νέα σύσκεψη της κεντροδεξιάς, σήμερα νωρίς το πρωί, βρέθηκε συμβιβασμός, με την επιλογή της Ελιζαμπέτα Κασελάτι, για τη Γερουσία. Είναι σαφές, όμως, ότι το κλίμα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης παραμένει τεταμένο και ότι ο ρόλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναμένεται να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.