ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χρηματοδότηση αμυντικών αναγκών από την ΕΕ; Τώρα, είναι δυνατό!

Χρηματοδότηση αμυντικών αναγκών από την ΕΕ; Τώρα, είναι δυνατό!

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, αποτελούν κοινή διακηρυγμένη θέση, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Με διαφορετικές ενδεχομένως αφετηρίες και κίνητρα. Αλλά με κοινή συνειδητοποίηση ότι χωρίς την παραγωγή πλούτου, καμιά πολιτική μακροημέρευση, ανεξαρτήτως θυμικού και συγκινησιακής φόρτισης δεν είναι εφικτή.

Για να «γεννήσει» όμως η οικονομία, πρέπει πρώτα να επενδύσεις σε αυτή. Με κεφάλαια που είτε θα σου χορηγήσουν, είτε θα εξοικονομήσεις από άλλους τομείς. Χωρίς βέβαια μια τέτοια επιλογή να υποθηκεύσει το μέλλον σου ως χώρα και να καταστεί σε μέσο χρόνο ή και άμεσα πολλαπλά επιζήμια.

Ο χώρος της Άμυνας και της ασφάλειας είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Εκτός και εάν αξιοποιηθούν ή δημιουργηθούν ευκαιρίες. μέσα από τους Οργανισμούς και τις συμμαχίες που συμμετέχουμε. Με την υποβολή προτάσεων που είναι συμφέρουσες και για τα δυο μέρη σε μια σύμπραξη (win win solution).

Πρόσφατα σχετικά ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρότεινε μάλιστα σε συνέχεια σχετικής του αρθρογραφίας η FRONTEX, ο Κοινοτικός Οργανισμός, εν τοις πράγμασι, για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης να αποκτήσει 100.000 προσωπικό.

Δαπάνη τεράστια αν αναλογιστεί κανείς και τα μέσα που πρέπει επίσης να αποκτηθούν, καθώς και τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση του ευάριθμου αυτού προσωπικού.

Μεγάλο θα είναι και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του σχεδιασμού, σε σχέση ιδίως με την πραγματοποίηση των προσλήψεων και τις διαδικασίες οργάνωσης και τοποθέτησης των στελεχών.

Κι όλα αυτά ενώ είναι οι ανάγκες είναι άμεσες και πιεστικές. Παράπλευρο ζήτημα, με ιδιαίτερη ωστόσο σημασία είναι και η δυνατότητα συνύπαρξης των καλύτερα αμοιβόμενων αυτών στελεχών με τις εθνικές δυνάμεις των κρατών μελών, που «φρουρούν» τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι επιφορτισμένα με τα ίδια καθήκοντα.

«Εργαζόμενοι» δυο ταχυτήτων με εγγενή τον κίνδυνο δυσπιστίας και προβληματικής ‘συνεργασίας’, που θα υποδαυλίζει και θα υποδαυλίζεται από την αμφισβήτηση της σκοπιμότητα υποκατάστασης ουσιαστικά των εθνικών αρχών και δημιουργίας διπλών υποδομών.

Πρώτης τάξεως εν προκειμένω ευκαιρία να προταθεί από τη χώρα μας, να διατεθεί στο μέτρο που μας αναλογεί, ως προς τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη στις αντίστοιχες υπηρεσίες μας.

Παράλληλα θα αποκτηθούν τα αναγκαία μέσα, με Κοινοτική χρηματοδότηση και θα αποδεσμευθούν πολύτιμοι πόροι για την πραγματική οικονομία. Λύση που συνιστά και παραγωγή πολιτικής. Που για να μην ξεχνιόμαστε είναι βασική αποστολή κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής, αν. καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.