ΕΕ: «Δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί αλλά να αποφευχθεί η κλιμάκωση»

ΕΕ: «Δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί αλλά να αποφευχθεί η κλιμάκωση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού Στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” και “να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση”.

“Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (…) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μογκερίνι .

“Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη η ΕΕ, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή”, προστίθεται στη σύνομη ανακοίνωση.

Γαλλία: «Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει “πολύ επικίνδυνη” λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

“Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης”, είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, μια πρωτοφανής στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

“Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (…) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη”, συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

“Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε νε επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή”, επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίιο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα “παράθυρο” για τη διάδοση των πυρηνικών στσην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο”, προειδοποίησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.