Στις επτά πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα – Στο 67% του μ.ο. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (φωτό)

Στις επτά πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης η Ελλάδα – Στο 67% του μ.ο. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ (φωτό)

Τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση με την Ελλάδα να βρίσκεται στις επτά τελευταίες θέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη μέλη κινείται από το 43% έως το 253% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε όρους αγοραστικής δύναμης) κινείται από το 55% έως και το 130% του μέσου όρου.

Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 67% του μέσου όρου και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 77%. Η χώρας μας είναι μεταξύ των πέντε μελών, που εμφανίζουν κατά κεφαλήν κατανάλωση 20% έως 25% χαμηλότερη του μέσου όρου. Στην ίδια ομάδα ανήκουν η Μάλτα, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Πάνω από τον μέσο όρο εμφανίζονται δέκα κράτη με το Λουξεμβούργο (130%) να είναι στην πρώτη θέση ακουλουθούμενο από τη Γερμανία (122%), την Αυστρία (118%), τη Βρετανία (114%), τη Φινλανδία (113%), Βέλγιο και Δανία στο 112% , Ολλανδία (110%). Γαλλία και Σουηδία συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο η κατανάλωση είναι έως 10% χαμηλότερη από το μέσο όρο, ενώ στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία από 10% έως 20% χαμηλότερη.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο έξι χώρες, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερη του μέσου όρου. Πρόκειται για τις Εσθονία , Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Βουλγαρία. Οι τρεις τελευταίες μάλιστα εμφανίζουν κατανάλωση 40% έως 45% χαμηλότερη του μέσου όρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.