Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα επιτρέπει στις λαθρο-ΜΚΟ να αλωνίζουν ελεύθερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα επιτρέπει στις λαθρο-ΜΚΟ να αλωνίζουν ελεύθερα

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί από τα κράτη-μέλη να μην τιμωρείται η ανθρωπιστική βοήθεια ως «υποβοήθηση παράνομης εισόδου» ή συναφή αδικήματα.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά παρακινεί τα κράτη-μέλη να δώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το τί επιτρέπεται και τι όχι. Αλλά «αυτό προϋποθέτει ότι το κράτος εξ΄ αρχής θα κάνει έναν κατάλογο συνεργαζομένων ΜΚΟ, θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος, θα προσκαλεί τις ΜΚΟ να προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες και μόνο αυτές και δεν επιτρέπει σε καμία άλλη ΜΚΟ να παρεμβαίνει στον χώρο. Αν υπάρχει ΜΚΟ, η οποία παραβαίνει τον νόμο, το κράτος οφείλει να της απαγγείλει κατηγορίες».

Στην Ιταλία την ευθύνη για τη διαχείριση μεταναστών που περισυλλέγονται έχει η Guardia di Finanza, η οικονομική αστυνομία, καθώς η διακίνηση ανθρώπων θεωρείται οικονομικό έγκλημα. Ο Μίλτος Κύρκος λέει ότι στη γειτονική χώρα το σύστημα λειτουργεί. Αφήνει να εννοηθεί πάντως ότι δεν αποκλείονται περιπτώσεις, στις οποίες συνεργάτες ΜΚΟ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τις αρχές, για παράδειγμα μπορεί να απενεργοποιούν τον τρανσπόντερ ώστε το σκάφος τους να μη δίνει χαρακτηριστικά αναγνώρισης. «Αν κάποιο σκάφος κλείσει τους τρανσπόντερς που δείχνουν τη θέση του στο χάρτη και επιλέξει αυτό τι θα κάνει και τι παιχνίδια θα κάνει με τους διακινητές ή απλώς με τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Λιβύη, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο» τονίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Ζητούμενο το «μητρώο ΜΚΟ»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη …σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης θέλησε να αναδείξει πρόσφατα, με ερώτηση προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει στην Deutsche Welle, «αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για ΜΚΟ, οι οποίες είτε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε συνεργάζονται με διακινητές και εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση. Εκεί λοιπόν η Επιτροπή μου απήντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά κι εκείνη στέκεται προσεκτική στο ότι υπάρχουν φωνές. Και υπάρχουν φωνές διότι, όπως ξέρετε, η έρευνα στο διαδίκτυο, από το οποίο χρηματοδοτούνται πολλές εγκληματικές οργανώσεις που μπορεί να συνδέονται με ορισμένες ΜΚΟ, είναι σε εξέλιξη. Αυτό όμως το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρισμένο η επιτροπή είναι ένα μητρώο ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, για παράδειγμα…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.