Σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών για τους παράνομους μετανάστες: Κόβει τα χρήματα για την ΕΕ η Ιταλία

Σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών για τους παράνομους μετανάστες: Κόβει τα χρήματα για την  ΕΕ η Ιταλία

Σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες η Ρώμη μετά τις άκαρπες συζητήσεις για την τύχη των 150 περίπου παράνομων μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Diciotti, αλλοδαπούς και που αρνείται να δεχθεί η Ιταλία, που ως κυρίαρχο κράτος έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Μάλιστα οι 150 παράνομοι μετανάστες ξεκίνησαν και απεργία πείνας προκειμένου να επιχειρήσουν να εκβιάσουν την ιταλική κυβέρνηση να τους δεχθεί, αλλά η τελευταία δεν κάμφθηκε.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε αστραπιαία στον εκβιασμό αυτό λέγοντας:

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και των καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ποιος σε αυτή τη χώρα θα πει ποτέ κάτι ανάλογο για το 1.000.000 Έλληνες που πεινούν και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα ούτε ζουν δωρεάν σε διαμερίσματα όπως οι αλλοδαποί;

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εμφανώς εκνευρισμένος για την κατάσταση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για «υποκρισία», αφού δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία που θα επίλυε το θέμα με το Diciotti, προειδοποιώντας για συνέπειες στη στάση της Ρώμης σε άλλα ζητήματα.

Η Ιταλία δεν επέτρεψε στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στην Κατάνη έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι της να δεχθούν ορισμένους εξ αυτών, ωστόσο η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες απέβη άκαρπη.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Τζουζέπε Κόντε σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως… σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν πιο συγκεκριμένος στα ιταλικά αντίποινα επιβεβαιώνοντας σήμερα την πρόθεσή της κυβέρνησης να μειώσει τη συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελλείψει συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» έγραψε ο Ντι Μάιο στο διαδίκτυο συμπληρώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα».

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ορισμένοι από τους παράνομους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο ξεκίνησαν εκβιαστικά απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την όλη κατάσταση.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι αυτοί οι μετανάστες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η… αγωνία με την απεργία πείνας δεν κράτησε πολύ καθώς σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα τους, που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες και έτσι «ησύχασαν» όλοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.