Κατά των μέτρων εναντίoν χωρών της ΕΕ που δεν δέχονται πρόσφυγες δηλώνει ο Βέμπερ

Κατά των μέτρων εναντίoν χωρών της ΕΕ που δεν δέχονται πρόσφυγες δηλώνει ο Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου της Κομισιόν, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, μιλά για τη σημασία τους, την Τουρκία, το προσφυγικό και την ευρωκρίση στην FAZ.

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τον πύρινο λόγο του Μάνφρεντ Βέμπερ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν μετά από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των ευρωβουλευτών, τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα και αποκάλεσε «εξτρεμιστές της Ευρώπης» όσους τον καταχειροκρότησαν στην αίθουσα.

Σήμερα, ο εκλεκτός της Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, έχει στρογγυλέψει τις εκφράσεις του με τα μάτια στραμμένα σε υψηλότερα αξιώματα.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θέλει να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για το χρίσμα πριν καν ανοίξει επίσημα η διαδικασία με κίνδυνο να «καεί» πριν την ώρα του.

Οι συναινετικές αποφάσεις

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκμυστηρεύεται ότι στοχεύει σε αυτό το αξίωμα ως πεπεισμένος Ευρωπαίος και από αγάπη προς την γηραιά ήπειρο. «Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξα τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορώ να χτίζω γέφυρες και να επιτυγχάνω συναινετικές αποφάσεις» δηλώνει, μεταφέροντας τις πολλές εκδηλώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

Ο Βέμπερ γνωρίζει ότι οι ευρωεκλογές του 2019 θα κρίνουν την τύχη της ΕΕ. «Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις έξωθεν, από τους Προέδρους Πούτιν, Τραμπ και τον κινέζο ομόλογό τους. Για διάφορους λόγους έχουν συμφέρον από μια αδύναμη και διχασμένη Ευρώπη. Στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουμε τους εθνολαϊκιστές και τους εξτρεμιστές, που εξασκούνται στον εγωισμό και τον εθνικισμό».

Εταιρική η σχέση με την Τουρκία – Οχι πλήρης ένταξη

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιδιώκει μια φιλόδοξη και ειλικρινή Ευρώπη. Και προτείνει έναν διάλογο αρχών γύρω από το εάν τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια ευρωπαϊκή ταυτότητα. «Μπορεί να φανεί στο παράδειγμα με την Τουρκία» λέει. «Για μας η πλήρης ένταξή της δεν είναι ο σωστός στόχος, γι’ αυτό η μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να οδηγήσει τις συζητήσεις προς την κατεύθυνση της εταιρικής σχέσης και όχι της ένταξης».

Από την οπτική γωνία του ΕΛΚ ο Βέμπερ πιστεύει ότι η λύση στο προσφυγικό είναι πολύ κοντινή. Σημαντικό γι’ αυτόν είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Θέλω να γνωρίζω ποιος βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πού θέλει να πάει», λέει.

Την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης χαρακτηρίζει ως βασική προϋπόθεση. «Είμαστε όμως μια ήπειρος ανθρωπισμού», προσθέτει και παίρνοντας ως παράδειγμα τους Σύρους πρόσφυγες προτείνει την ποσοστικοποίησή τους και την παροχή ασύλου ορισμένης διάρκειας σε συνεργασία με τα ΗΕ. Για το προσφυγικό κύμα από αφρικανικές χώρες υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τη Μεσόγειο είναι ένα καλό πρότυπο.

Διαφωνεί με τη λήψη μέτρων

«Εάν υποστηρίξουμε τους αφρικανούς εταίρους μας, και οικονομικά τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε δραστικά το φοβερό τέλος των προσπαθειών διαφυγής μέσω της Μεσογείου». Ο Βέμπερ διαφωνεί με τη λήψη οικονομικών μέτρων σε βάρος χωρών που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στην επικράτειά τους. «Θέλω να φέρω κοντά την Ευρώπη και όχι να την διχάσω», υποστηρίζει.

Για την κρίση του ευρώ δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές έχει ξεπεραστεί, αλλά χρειάζεται θωράκιση για το μέλλον.

«Οικονομικά βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ σταθερή και ισχυρή θέση, η ανάπτυξη κυμαίνεται στο 2,5%, θα δημιουργήσουμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης είναι κάτω από το 3%, τώρα είναι και πάλι καιρός για επενδύσεις έτσι ώστε δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΕΛΚ θα αποφασίσει τον Νοέμβριο για το εάν ο 46χρονος πολιτικός θα πάρει το χρίσμα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου υπάρχει πολύς χρόνος για άλλες υποψηφιότητες πολιτικών με περισσότερη εμπειρία στην εκτελεστική εξουσία, την οποία ο Βέμπερ δεν διαθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.