Ενισχύουν τη συνεργασία τους Σκόπια και Αλβανία – Τους «προσφέρουν» το λιμάνι του Δυρραχίου και στήριξη από το Κόσοβο

Ενισχύουν τη συνεργασία τους Σκόπια και Αλβανία – Τους «προσφέρουν» το λιμάνι του Δυρραχίου και στήριξη από το Κόσοβο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη Πόγραδετς της Αλβανίας η πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας -ΠΓΔΜ.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισαν την συνεδρίαση ιστορικής σημασίας η οποία θα ανοίξει, όπως είπαν, ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ε. Ράμα, ανέφερε ότι η Αλβανία αποτελεί την καλύτερη φίλη της ΠΓΔΜ από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την υποστήριξη της Αλβανίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του στην εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, με αφετηρία την κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι συζήτησαν και υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν τη διμερή συνεργασία σε θέματα ενέργειας, συγκοινωνιακών υποδομών, εμπορικών ανταλλαγών, εκπαίδευσης, πολιτισμού κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση από μέρος των Σκοπίων δόθηκε στη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση των Σκοπίων με το λιμάνι του Δυρραχίου, που εξασφαλίζει την θαλάσσια πρόσβαση της ΠΓΔΜ στην Αδριατική.

Η αλβανική πλευρά δεσμεύτηκε για παροχή εμπορικών διευκολύνσεων προς τα Σκόπια μέσω του λιμανιού αυτού.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν επίσης ότι η επόμενη κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων θα διεξαχθεί στα Σκόπια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα κοινή σύσκεψη των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ. Πριν δύο βδομάδες στη Κορυτσά της Αλβανίας, πραγματοποιήθηκε η τρίτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των Τιράνων και της Πρίστινας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.