ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ραγδαίες εξελίξεις για το Σκοπιανό: Γλώσσα και ταυτότητα κρίνουν την «επιτυχία» της «λύσης» που προωθούν οι ΗΠΑ

Ραγδαίες εξελίξεις για το Σκοπιανό: Γλώσσα και ταυτότητα κρίνουν την «επιτυχία» της «λύσης» που προωθούν οι ΗΠΑ

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων καθώς οι Αμερικανοί βιάζονται να εντάξουν την χώρα στο ΝΑΤΟ και όπως γνωστοποιήθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι θα γίνει νωρίτερα από το αναμενόμενο και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης» μέσα στους επόμενους έξι μήνες πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Στη συνέχεια, στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε το 2018 ως «χρυσή χρονιά», μία ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της, ιδιαίτερα ως «ιστορικό» το πρώτο εξάμηνο. «Το 2018 θα ανήκει σε εμάς, στις δύο χώρες όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας, για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασια μας και τελικά να λύσουμε τη διαφορά που έχουμε και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας (στους ευρωατλαντικούς θεσμούς)» σημείωσε.

Όπως φαίνεται την «λύση» πολύ δύσκολα θα την αποφύγουμε. Έχει μέγιστη σημασία να είναι προς χρήση για όλες τις «δουλειές» και να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές στο ζήτημα της ταυτότητας και τη γλώσσας ώστε να υπάρχει σαφής φυλετικός και ιστορικός διαχωρισμός μεταξύ των «Μακεδονιών»

Σημειώνεται ότι αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει την πιθανότητα γλώσσα και ταυτότητα να ορίζονται ως εξής:

ΓΛΩΣΣΑ
Sovremen Makedonski jazik (мк)
Modern Macedonian/Makedonski (eng)
Σλαβομακεδονική γλώσσα – Slavomakedoniki glossa (gr)

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Македонско (мк)
New Macedonian (eng)
Νεομακεδονική (gr)

που σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί επιχειρούν να κρατήσουν ότι τους συμφέρει προς χρήση από τους ίδιους και να αποφύγουν «erga omnes» όπουσημαίνει «χρήση προς όλους».

Εάν τα Σκόπια καταφέρουν να κρατήσουν τον προσδιορισμό που αυτά επιθυμούν για την ταυτότητα και την γλώσσα τότε θα έχουν επιτύχει να φαίνεται ότι μόνο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την «ιστορία» τους και ότι όλος ο κόσμος αντίθετα την αποδέχεται!

Η αμάθεια είναι χαρακτηριστικό των εποχών και δεν θέλει πολύ για να περάσει στην συνείδηση αδαών και αμόρφωτων πολιτών άλλων χωρών ότι ο Αριστοτέλης μιλούσε βουλγαρική διάλεκτο, ότι οι Σλάβοι ήταν ένα είδος αρχαίων «Μακεδόνων» και ότι δεν ήρθαν στην χερσόνησο του Αίμου τον 6ο μ.Χ αιώνα και ότι ο Μ.Αλέξανδρος εν τέλη δεν ήταν Έλληνας.

Εδώ βλέπουν τον Αχιλλέα να είναι «έγχρωμος» σε σειρά του «έγκριτου» ΒΒC στον Μ.Αλέξανδρο θα υπάρξει πρόβλημα;

Η ταυτότητα και η γλώσσα είναι πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από την σύνθετη ονομασία.

Καλώς ή κακώς (βασικά κάκιστα) οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν οι ίδιες χρόνια πριν το δικαίωμα της μελλοντικής ονοματοδοσίας με σύνθετη ονομασία. Άλλωστε το έπραξαν αυτό με την αποδοχή του όρου FYROM.

Έτσι δέσμευσαν την χώρα από την αρχή στο να «υποχωρήσει» από μόνη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου το 1993, Lee Hamilton, είπε ξαφνιασμένος προς τους Έλληνες κυβερνώντες: «Συμβιβαστήκατε αστραπιαία δεν προλάβαμε να σας βοηθήσουμς» και επίσης «μας αφήσατε σύξυλους με την υποχώρησή σας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.