Ρήξη Κοσόβου-Τουρκίας;

Ρήξη Κοσόβου-Τουρκίας;

Τι κρύβεται πίσω από την σύγκρουση (τουλάχιστον φαινομενικά), Κοσόβου και Τουρκίας; Διότι η επίθεση του Τούρκου πρόεδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Χαραντινάι σημαίνει ότι η Τουρκία μετά από πολλά χρόνια «αμοιβαίας συνεργασίας» τα «σπάει» με την ίδια την Αλβανία και τους αλβανόφωνους πληθυσμούς των Βαλκανίων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου Φάτμιρ Λίμαϊ απάντησε με πολύ έντονο τρόπο στον Ταγίπ Ερντογάν για την απειλή που εκτόξευσε στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι επειδή καθαίρεσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας μετά το «πακετάρισμα» έξι Τούρκων γκιουλενιστών και το «φόρτωμα» τους στην Τουρκία από «μαύρη» επιχείρηση της ΜΙΤ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση της ΜΙΤ συνεργάστηκαν και οι μυστικές υπηρεσίες του Κοσόβου με εντελώς ανεξάρτητο τρόπο, μη ενημερώνοντας τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό.

«Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Το μήνυμά μου είναι ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύει απειλές. Ο πρωθυπουργός έλαβε την εντολή διακυβέρνησης από τον λαό και μόνον αυτός μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του και όχι κάποιο ξένο κράτος», απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Φάτμιρ Λίμαϊ σε συνέντευξη Τύπου, από την πόλη Πρίζρεν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι το Κόσοβο είναι δυτικοευρωπαϊκό κράτος και η κυβέρνηση υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τα συμφέροντα της χώρας ενώ, σε έντονο ύφος, διεμήνυσε ότι “όποιος το αμφισβητήσει αυτό θα λάβει την κατάλληλη απάντηση”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας, εχθές, σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη εξαπέλυσε μύδρους κατά του Χαραντινάι.

«Ε, πρωθυπουργέ του Κοσόβου, με τίνος τις οδηγίες τα έκανες αυτά; Από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Τουρκία; Δεν ξέρεις ότι αναγνωρίσαμε την ανεξαρτησία σας αμέσως μετά την Αμερική; Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι τους πραξικοπηματίες και η Τουρκία σ’ έχει αγκαλιάσει ως αδερφό;

Θα το πληρώσεις αυτό. Η καριέρα σου τελείωσε. Οι αδερφοί μου στο Κόσοβο δεν πρέπει να παρέχουν εμπιστοσύνη σε έναν πρωθυπουργό όπως εσύ. Οι αδερφοί μου του Κοσόβου, οι Κοσοβάροι που γνωρίζω, θα ζητήσουν να λογοδοτήσεις για αυτό που έκανες»

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά στην κοσοβάρικη πολιτική ηγεσία αλλά και στην ηγεσία των Τιράνων, δόθηκε εντολή από τις ΗΠΑ (άγνωστο αν αυτό έγινε από το βαθύ αμερικανικό κράτος ή από την προεδρία Τραμπ) να τιμωρηθούν όσοι επέτρεψαν την σύλληψη των γκιουλενιστών

Η επίσημη γραμμή των ΗΠΑ είναι υπέρ του Τάγματος Γκιουλέν το οποίο προσπάθησε να ανατρέψει με πραξικόπημα τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Για αυτό άλλωστε δεν εκδίδει τον ιμάμη Φ.Γκιουλέν στην Τουρκία και του επιτρέπει να διαβιεί σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια.

Η κίνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν να επιτεθεί στον πρωθυπουργό του Κοσόβου ήταν κίνηση ενάντια στα Τίρανα. Πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ των δύο άρρηκτα δεμένων συμμάχων, κάτι που θα στοιχίσει πολύ στην Άγκυρα και στα σχέδια της να επικρατήσει στα Βαλκάνια με χώρες δορυφόρους ενάντια στην ελληνική γεωπολιτική ισχύ.

Οι Αλβανοί όσο καλά κι αν τα έχουν με την Τουρκία πάνω απ’όλα βάζουν τα συμφέροντά τους με τις ΗΠΑ, οι οποίες έμπρακτα έχουν στηρίξει τους αλβανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια εξοπλίζοντας τους και βομβαρδίζοντας για χάρη τους την Σερβία το 1999.

Που θα οδηγήσει αυτή η ρήξη μεταξύ Αλβανίας-Τουρκίας; Καταρχήν πρέπει να φανεί πόσο βαθιά είναι και αν υπάρχει «εντολή» να συνεχιστεί. Πάντως εάν συνεχίσει θα είναι ένα καλό νέο για την ελληνική πολιτική ηγεσία η οποία θα πρέπει να παρατηρεί τις εξελίξεις αυτές, να τις αξιολογήσει και να πράξει με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα στο Σκοπιανό αλλά και σε ότι αφορά την δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που συνορεύει με την αλβανική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.