Στην Γάζα οι Τούρκοι ως... «ειρηνευτές» αποφάσισαν οι ΗΠΑ! Τι άλλο θα δούνε τα ματάκια μας...

Απογοήτευση στα Σκόπια γιατί ο Ν.Κοτζιάς δεν κατάφερε να τους βάλει στην ΕΕ – Δηλώσεις Ζ.Ζάεφ

Απογοήτευση στα Σκόπια γιατί ο Ν.Κοτζιάς δεν κατάφερε να τους βάλει στην ΕΕ – Δηλώσεις Ζ.Ζάεφ

Απογοήτευση και δυσφορία στα Σκόπια για την χλιαρή υποδοχή εκ μέρους της ΕΕ της άμεσης εισδοχής της χώρας στην Ένωση.

Η απογοήτευση διατυπώθηκε μέσω του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal, στην οποία εξέφρασε τη «δυσφορία» του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, παρά τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, περιορίστηκαν απλά να δώσουν στα Σκόπια, υπό όρους, μία μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ τα Σκόπια περίμεναν κάτι πιο άμεσο.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηριχτές της άμεσης ένταξης των Σκοπίων, αλλά και της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ ο ίδιος ο Ζάεφ είχε εξάρει τις προσπάθειες του Ν.Κοτζιά για την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ, λέγοντας ότι “ασκεί πιέσεις σαν να επρόκειτο για την ένταξη της δικής του χώρας”!

Τώρα όμως το κλίμα έχει φαίνεται πως αντιστρέφεται.

Όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον επόμενο Ιούνιο και μόνο εφόσον έχουν προχωρήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

«Για να είμαι ειλικρινής, αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη στη Wall Street Journal.

«Ίσως πιο συγκεκριμένες προτάσεις θα αποτελούσαν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, επειδή θα διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο για τους πολίτες μας».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο κ. Ζάεφ παραδέχτηκε ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία.

Παρότι αναγνωρίζει τα προβλήματα στους κόλπους της ΕΕ, ωστόσο, θα επιθυμούσε η Ένωση να τον ανταμείψει για τον διπλωματικό συμβιβασμό που πέτυχε με την Ελλάδα.

«Η εξεύρεση λύσεων σε διμερείς διαμάχες είναι κάτι που η Ευρώπη επιθυμεί. Είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να γίνουμε μέλη της ΕΕ και θέλουμε να φέρουμε μόνο θετικά» σε αυτήν, δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, παρότι δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο στις [ευρωπαϊκές] αξίες από μερικές χώρες-μέλη της Ένωσης» σχολίασε με νόημα.

Ερωτηθείς δε για την στάση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ και όσων απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πίστη του ότι θα υποχωρήσουν, εάν οι πολίτες στηρίξουν τη συμφωνία με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα.

«Είμαι πολύ θετικός, επειδή όλοι υπόσχονται ότι, εάν το δημοψήφισμα στεφθεί από επιτυχία, θα υπακούσουν στη βούληση των πολιτών. Εάν ο κ. Ιβανόφ δεν το κάνει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, δεν θέλω όμως ούτε να σκέφτομαι κάτι τέτοιο» εξήγησε, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του ότι οι πολίτες θα πάρουν τη σωστή απόφαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.