Μ.Ακιντζί: «Η Γενεύη είναι ο τελικός σταθμός για την επίλυση του Κυπριακού»

Μ.Ακιντζί: «Η Γενεύη είναι ο τελικός σταθμός για την επίλυση του Κυπριακού»

Ο Μ.Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «παραπληροφόρηση και προσπάθεια αλλοίωσης του περιεχομένου της συμφωνίας»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προτεραιότητες της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι η Γενεύη είναι ο τελικός σταθμός, σημειώνοντας ότι οι δυο πλευρές συζητούν το Κυπριακό εδώ και πενήντα χρόνια και «πλέον οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους, λαμβάνοντας αποφάσεις».

Μιλώντας, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Μ. Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «παραπληροφόρηση και προσπάθεια αλλοίωσης του περιεχομένου της συμφωνίας», ενώ είπε ότι εδαφικό και άλλα θέματα θα συζητηθούν με μια σειρά. Στη διάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά κεφάλαια, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να «διαβάσει» τη συμφωνία όπως η ίδια επιθυμεί, υποστήριξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανέφερε ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, εκτός κι αν ζητήσει ο Άιντε επαφές προπαρασκευαστικού χαρακτήρα.

Ο Μ. Ακιντζί έκανε λόγο για κοινό έγγραφο, το οποίο θα λειτουργεί ως οδηγός, όπως είπε, και το οποίο θα ετοιμάσει ο Άιντε, ενώ επέμεινε στην παράλληλη συζήτηση-εξέταση όλων των κεφαλαίων στη Γενεύη, αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη με σειρά θεμάτων που εξυπηρετεί τη μια πλευρά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χάρτης θα έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών «μόνο στο τελικό στάδιο», ενώ, όπως συμπλήρωσε, θα χρειαστούν αλλαγές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το νέο κοινό έγγραφο του ΟΗΕ, έκανε λόγο για πορίσματα με βάση το Μοντ Πελεράν και τις εργασίες σε τεχνικό επίπεδο στη διάσκεψη της Γενεύης. Υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο είχε προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά την περίοδο του Μοντ Πελεράν, με τη συγκατάθεση του Ερντογάν, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν αποδέχθηκαν Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι.

Τέλος, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε σε μια πενταμερή διάσκεψη, τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε ότι η ημέρα έναρξης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, διότι πρέπει ο ΟΗΕ να επικοινωνήσει με τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.