Τουρκοκύπριος διαπραγμετευτής: «Μπορεί να υπάρξει μια συνολική λύση στα υπόλοιπα θέματα με πολιτική βούληση»

Τουρκοκύπριος διαπραγμετευτής: «Μπορεί να υπάρξει μια συνολική λύση στα υπόλοιπα θέματα με πολιτική βούληση»

Η Διάσκεψη της Κύπρου στη Γενεύη πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια οροφή κάτω από την οποία όλα τα θέματα θα συζητηθούν με περιεκτικό τρόπο και θα γίνει μια προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι υπό μορφή πενταμερούς θα συζητηθούν η ασφάλεια και εγγυήσεις ενώ τα ανοικτά ζητήματα στα άλλα κεφάλαια θα συζητηθούν αλληλένδετα από τις δύο πλευρές.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής μιλώντας στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) υποστήριξε ότι η σειρά αναφοράς στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν είναι και σειρά προτεραιότητας προς συζήτηση των κεφαλαίων.

Στο ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης, είπε, προτάθηκαν τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, του Περιουσιακού και του Εδαφικού, για να τονισθεί περισσότερο ότι χρειάζεται πιο πολύ πολιτική βούληση.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ ο κ. Ναμί αναφερόμενος στο έγγραφο που θα ετοιμάσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ότι θα είναι στη βάση της εργασίας που έκαναν οι τεχνικές επιτροπές στο Μοντ Πελεράν για το θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις. Στην τεχνική εργασία που έγινε στο Μοντ Πελεράν, είπε, έχει καταγραφεί η ανησυχία, οι προσδοκίες και οι διαστάσεις που θέλει να συζητηθούν η κάθε πλευρά. Στα έγγραφα εκείνα, σημείωσε, υπάρχουν και οι απόψεις των δύο πλευρών. Δεν υπήρξε ένα έγγραφο που να καταγράφει αυτές τις διαφορετικές απόψεις, ανέφερε ο κ. Ναμί, λέγοντας ότι αυτό θα κάνει ο κ. Έιντε. «Αυτό θα επιτύχει μια πιο παραγωγική και κοινή κατανόηση για τη συζήτηση που θα γίνει στη Διάσκεψη».

Στις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο κ. Ναμί, θα γίνει σίγουρα ένα πάρε-δώσε, μετά τη διαπραγμάτευση των θεμάτων και χωρίς να γίνει πάρε – δώσε εντός του κάθε κεφαλαίου. «Ποια θέματα, γιατί είναι ακόμη ανοικτά, είναι πολύ καλά γνωστό. Μπορεί να υπάρξει μια συνολική λύση στα υπόλοιπα θέματα με πολιτική βούληση και λαμβάνοντας, εάν χρειαστεί, δύσκολες αποφάσεις».

Γι’ αυτό το λόγο, είπε, αυτό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα είναι, εάν είναι εφικτό να σημειωθούν περισσότερες συγκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο, και με μια διαδικασία πάρε – δώσε να έχουμε ένα αποτέλεσμα σε όλα τα ανοικτά θέματα. «Και αυτό θα γίνει και στα 6 κεφάλαια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι «με ευκολία μπορεί να ειπωθεί πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο. Στη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαϊου, πρόσθεσε, προέκυψε κατόπιν κοινής αξιολόγησης ότι με τη μέθοδο που συζητούνταν τα πράγματα, η απόσταση που μπορούσε να διανυθεί στην Κύπρο διανύθηκε και με μια διαφορετική μέθοδο, με διαφορετική μορφή, θα προκύψει μια συνολική λύση, με διαπραγματεύσεις που θα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στα θέματα που έχουν απομείνει.
Ερωτηθείς εάν στη «νότια» Κύπρο οι εκλογές επηρεάζουν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε ότι «υπάρχει προεκλογικός, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες, όπως αυτές για τους υδρογονάνθρακες, που ενδιαφέρουν την τουρκοκυπριακή πλευρά». Τον επόμενο χρόνο, πρόσθεσε, φαίνεται ότι θα γίνουν «εκλογές» και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να δουν, συνέχισε, τη διαδικασία, να φτάσουν σε μια λύση, χωρίς να «κολλούν» σε χρονοδιαγράμματα.

Κατά τον Οζντίλ Ναμί, ακόμα και εάν το συνολικό πακέτο που προκύψει δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κόσμου και δυσκολέψει το «λαό» και στις δύο πλευρές, αυτό το πακέτο θα είναι «ένα φως ελπίδας που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν φτάνουμε στο τελικό στάδιο, συνέχισε, κάποια στοιχεία δύσκολα γίνονται αποδεκτά, κοιτάζοντας όμως τη μεγάλη εικόνα, επειδή τα οφέλη θα είναι περισσότερα, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Εάν, πρόσθεσε, συμβεί ακριβώς το αντίθετο, και αυτές οι δυσκολίες δεν αξίζουν να τις υπομείνουμε, τότε θα χρειαστεί «άλλη πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει (το αποτέλεσμα) να πάει στο λαό, να του ανακοινωθεί και είναι ο λαός που θα πάρει την απόφαση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.