ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου – Στρατιωτική κινητικότητα Ελλάδας και Κύπρου

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου – Στρατιωτική κινητικότητα Ελλάδας και Κύπρου

Tο πλοίο – γεωτρύπανο West Capella, βρισκόταν χθες στα ανοιχτά της Κρήτης και την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει Navtex για τη γεώτρηση ενώ αναμένεται να εκδώσει και νέα με την οποία θα καθορίζεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο που θα στηθεί η εξέδρα γεώτρησης. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας καθίσταται ποινικό αδίκημα. Τα δικαιώματα της γεώτρησης έχει η γαλλική εταιρεία Total και ήδη έχουν γίνει επαφές με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας.

Το Οικόπεδο 11 δεν είναι μεταξύ αυτών που αμφισβητεί η Τουρκία, ωστόσο έχει εκφράσει την άποψη ότι έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και δεν μπορεί να γίνουν «μονομερείς» ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως μέχρι σήμερα είναι άγνωστο, το αν και πώς θα επιχειρηθεί παρέμβαση από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για σκοπούς ασφάλειας στη περιοχή της γεώτρησης.

Σήμερα στις 10:00 ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο βράδυ στο Κραν Μοντανά. Μετά τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα φύγει για την Αθήνα και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αντίστοιχη ενημέρωση στα ελληνικά κόμματα θα γίνει στην Αθήνα και από τον υπουργό Εξωτερικών N.Kοτζιά.

Τα ελληνικά Επιτελεία σε στενή συνεργασία με την κυπριακή Εθνοφρουρά παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο για να διακριβωθεί αν πρόκειται να κινηθούν επικίνδυνα κατά του γεωτρύπανου. Η Κύπρος έχει σε ανοικτή επικοινωνία και με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών…

[Ανανέωση 21:00]

Δεν πτοούν τη γαλλική “TOTAL” οι απειλές της Άγκυρας για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

Κληθείς από το πρακτορείο “Reuters” να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η έναρξη της γεώτρησης της «TOTAL» στο τεμάχιο “11”, στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.