ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κορυφώνονται οι προκλήσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κύπρο ενόψει των γεωτρήσεων της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου (φωτό)

Κορυφώνονται οι προκλήσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κύπρο ενόψει των γεωτρήσεων της Total στην ΑΟΖ της Κύπρου (φωτό)

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κρανς-Μοντάνα της Ελβετίας αλλά και τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως απάντηση στην Τουρκία η κατάσταση στο Αιγαίο έχει κλιμακωθεί απότομα.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Η κατάσταση είναι αρκετά «θερμή» καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει κλιμακωθεί εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ εξαπολύουν «ευθείες βολές» κατά της Λευκωσίας, αλλά και των ενεργειακών κολοσσών που έχουν συνάψει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πάντως, οι τουρκικές «απειλές» δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ανώτερο στέλεχος της γαλλικής εταιρείας Total, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

Συγκεκριμένα, κληθείς από το πρακτορείο Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η έναρξη της γεώτρησης της «TOTAL» στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ NAVTEX με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella», εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη navtex, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ημέρα, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Οι απειλές του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο 22 ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να “μπλοκάρει” την ειρήνη και να ξεκινά έρευνες μονομερώς, θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η ενέργεια είναι από τους σημαντικούς τομείς μιας χώρας και κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο επωφελής χρήση του πετρελαίου για την ευημερία κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το δόγμα τους όσον αφορά τη συνεργασία με τους γείτονες είναι το «όλοι κερδίζουν (win win)».

Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά στο Κυπριάκο, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα των πετρελαίων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της Άγκυρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.