ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κυπριακό: Το άτυπο έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ δίνει επιπλέον ρόλους στις… «εγγυήτριες δυνάμεις»

Κυπριακό: Το άτυπο έγγραφο του γ.γ. του ΟΗΕ δίνει επιπλέον ρόλους στις… «εγγυήτριες δυνάμεις»

Μόλις μια ώρα έπειτα από την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, στο Κραν Μοντανά, όπου και κορυφώθηκαν και… απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό· ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε παραδώσει και στις δύο πλευρές ένα άτυπο έγγραφο, μέσα στο οποίο παρατηρούνται διάφορα βήματα και προτροπές για την εξέλιξη του μείζονος για τον Ελληνισμό ζήτημα του Κυπριακού.

Αυτό δήλωσε, από τη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνέχεια το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, για το έγγραφο ενημερώθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση.

Υπενθύμισε ότι το ζήτημα της εφαρμογής της λύσης είχε τεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στο μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, προσθέτοντας ότι στο έγγραφο «υπάρχουν σημεία που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και κάποια που δεν κρίνονται ικανοποιητικά».

Ένα σημείο, το οποίο δεν κρίνεται ικανοποιητικό, εξήγησε, «είναι ότι αφήνεται προς συζήτηση κάποιος ρόλος στις εγγυήτριες δυνάμεις».

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι το άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά, όπως είπε, «αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά».

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υποδεικνύοντας πως με τις ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας, αναδείχθηκε για πρώτη φορά το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει, υπογράμμισε, να υπάρξει η απαραίτητη προεργασία, ώστε να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα δίδουν τη δυνατότητα για κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία και έγινε αποδεκτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.