ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Κύπρος πιστεύει ότι η ΕΕ θα την προστατεύσει από την Τουρκία

Η Κύπρος πιστεύει ότι η ΕΕ θα την προστατεύσει από την Τουρκία

Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε πως η Λευκωσία στοχεύει στην ενίσχυση της ασπίδας προστασίας της Κύπρου έναντι οποιαδήποτε επιβουλής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παρουσίας ευρωπαϊκού αμυντικού δυναμικού στο πλαίσιο της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ.

Όπως είπε, στο αυριανό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ, η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας (PESCO).

Αύριο θα υπογραφεί από όσα κράτη επιθυμούν (περίπου 20) να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, έχοντας εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία της να συμμετάσχει στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

«Και όλοι καταλαβαίνουν», είπε ο κ. Φωκαΐδης, «ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, που το έχουμε ήδη δηλώσει, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο, τόσο μεγαλύτερα θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς αν η διάρθρωση της PESCΟ θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.