ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Με τρεις παράνομες NAVTEX και μεγάλη αεροναυτική άσκηση η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο ώρες μετά την Τριμερή

Με τρεις παράνομες NAVTEX και μεγάλη αεροναυτική άσκηση η Άγκυρα  ανεβάζει την ένταση στην Κύπρο ώρες μετά την Τριμερή

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα που απεύθυναν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος από την Λευκωσία προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα ανακοίνωσε μεγάλης έκτασης ασκήσεις, δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1205/17 η Άγκυρα δεσμεύει μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία ξεκινάει από τα ανοιχτά της Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοιχτά της Αγίας Νάπας, περιλαμβάνοντας τμήματα των Τεμαχίων 1,2, 7, 8, 9 και 13.

Η δέσμευση αποσκοπεί στην πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 μέχρι τις 23:00 της Πέμπτης, 22 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με τη NAVTEX 1206/17, δεσμεύει την ίδια ακριβώς έκταση με σκοπό τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό πλοίο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 18:00 της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου.

Τέλος, με τη NAVTEX 1209/17 η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ακτίνας 15 ναυτικών μιλίων στα ανοιχτά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές στην Λευκωσία οι ηγέτες των τριών χωρών Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διεμήνυσαν στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα και οι τρεις χώρες δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους», έσπευσαν όμως να καλέσουν την Τουρκία «να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν ακόμη τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων τους, σημειώνεται στην Διακήρυξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.