Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Στόχος μας να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ»

Κύπριος υπουργός Άμυνας: «Στόχος μας να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ»

Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κυπριακών εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς αλλά και μη στρατιωτικούς σκοπούς, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, στα πλαίσια της PESCO.

Είπε εξάλλου ότι στόχος της Λευκωσίας είναι οι αμυντικές δαπάνες να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ το αργότερο μέχρι το 2020, όπως είναι και ο διακηρυγμένος ευρωπαϊκός στόχος. Ο κ. Φωκαΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία οριστικοποίησαν σήμερα, με τη συμβολή και της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου, μια Σύμβαση που εκκρεμούσε για αρκετά χρόνια αναφορικά με την προμήθεια 11 φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης από την Ελλάδα.

Έκανε λόγο για ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με τον κ. Βίτσα αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της έρευνας, ενόψει των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες.

Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτή έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε. Ανέφερε επίσης ότι η PESCO είναι εξόχως σημαντική για την Κύπρο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς στο παρελθόν η Λευκωσία αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, λόγω του εμπάργκο κάποιων χωρών. «Με τη λειτουργία της PESCO όχι μόνο αίρονται τα όποια εμπόδια για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά η προμήθεια ευρωπαϊκού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμών καθίσταται πλέον βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη μέλη».

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι κάθε φορά «κάνουμε ένα βήμα παραπάνω». Όπως είπε «σε άλλο επίπεδο βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια, σε άλλο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα» σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τις προμήθειες και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο κ. Βίτσας είπε εξάλλου ότι οι δύο χώρες έκαναν σήμερα ένα ακόμη βήμα στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας. Εξήγησε ότι το βήμα αυτό αφορά στις δυνατότητες των εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας να παρέχουν σε ορισμένα ζητήματα αυτονομία και σε άλλα να λειτουργούν συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της PESCO, για το οποίο, όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες επέμειναν να ενταχθεί στην PESCO και η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία, πέραν των ιδιωτικών, κατά κύριο λόγο, βιομηχανιών που διαθέτουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. «Αυτό ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία» είπε και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να τύχει εκμετάλλευσης.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε εξάλλου ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή όπου αυξάνεται η αστάθεια και οι απειλές και συμπλήρωσε ότι Κύπρος και Ελλάδας είναι «πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης».

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες είπε ότι αυτές στηρίζονται στην αδελφική συνεργασία και φιλία των δύο χωρών. Η συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες δίνουν μια καινούρια δυναμική, παρατήρησε ο κ. Βίτσας, λέγοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Οι τριμερείς συνεργασίες, μέσα από την εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μπορούν φέρουν ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας και σε πολιτική σταθερότητα, κατέληξε ο Υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.