ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Έκτακτη Ελληνοκυπριακή άσκηση-πρόβα για την αντιμετώπιση του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro II

Έκτακτη Ελληνοκυπριακή άσκηση-πρόβα για την αντιμετώπιση του τουρκικού γεωτρύπανου Deep Sea Metro II

Έκτακτη αεροναυτική άσκηση προγραμμάτισε και πραγματοποίησε το ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς προ της καθόδου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου “Deep Sea Metro II” στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο αναμένεται στα κυπριακά ύδατα την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια τουρκική πρόκληση και επιθετική συνάμα κίνηση, καθώς το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατο του τουρκικού Ναυτικού.

Στην ουσία πρόκειται για μια προαναγγελθείσα κρίση, καθώς η Άγκυρα θέλει με αυτό τον τρόπο να απαντήσει στην παρουσία του «Σάιπεμ 12.000» της Κύπρου το οποίο διενεργεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η απάντηση αυτή όμως, έχει σαφή στόχο: Την πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που η Λευκωσία δεν μπορεί να αφήσει χωρίς απάντηση.

Να σημειωθεί πως το τουρκικό θράσος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανόρυξη υδρογονανθράκων», αναφέροντας ότι γίνονται οι απαραίτητες “προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες”, όπως αναφέρει, περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τις οποίες το παράνομο ψευδοκράτος έχει δώσει «άδεια» για έρευνα στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Σε αυτές τις περιοχές πρόκειται να κινηθεί το Deep Sea Metro II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα από τη Νορβηγία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της φρεγάτα Λήμνος, του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είχε καταπλεύσει στο λιμένα Λεμεσού.

Η κρισιμότητα της άσκησης περιγράφεται από αυτή ακριβώς την αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΝ με τη φρεγάτα τύπου S καθώς μέχρι στιγμής ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνταν με την παρουσία ΤΠΚ Super Vita.

Τυπικά η άσκηση είχε ως αντικείμενο την εκτέλεση αποστολών «έρευνας και διάσωσης» στην πραγματικότητα όμως ο σχεδιασμός της, σύμφωνα με τα επιτελικά σχέδια του ΓΕΕΘΑ αφορά «την αντιμετώπιση μείζονος ναυτικού συμβάντος στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».

Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυαγοσωστικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Δεν είναι όμως μόνο το τουρκικό γεωτρύπανο. Από τις αρχές του έτους η Τουρκία με παράνομη Navtex «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.