ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Απειλές και από το ψευδοκράτος για γεωτρήσεις: «Μην μας εμποδίσουν οι Ελληνοκύπριοι γιατί …»

Απειλές και από το ψευδοκράτος για γεωτρήσεις: «Μην μας εμποδίσουν οι Ελληνοκύπριοι γιατί …»

Μετά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την μεριά της Άγκυρας και την ρητορική του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «έχουμε δικαιώματα στο Αιγαίο και θα τα υπερασπιστούμε» η τουρκοκυπριακή πλευρά περνά και αυτή στην αντεπίθεση.

Η κίνηση των Τουρκοκυπρίων έρχεται μάλιστα λίγες μόνο ώρες μετά τον «κρύο ιδρώτα» στην γείτονα χώρα από την άσκηση «Πυρπολητής» της Ελλάδας.

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας όμως ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους».

Ο κ Ακιντζι ανέφερε ότι δεν έχει απορρίψει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την τοποθέτησε «σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία». Ωστόσο, πρόσθεσε, πριν από την πραγματοποίηση της θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.

Ο «υπουργός» εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Οζερσάϊ , προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ , εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι. «Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», είπε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν». Θα μπορούσαμε, κατέληξε, «να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών»

Την θέση ότι η Τουρκία αναζητά δικαιολογίες, γιατί δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Για τη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είπε ότι πρόκειται για επανάληψη της τουρκικής ρητορικής.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Η κυβέρνηση, είπε, εργάζεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει συγκεκριμένη σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο, ότι το θέμα αυτό θα είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την θέση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.