ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κύπρος: Τον Ιούλιο η επανέναρξη των συνομιλιών

Κύπρος: Τον Ιούλιο η επανέναρξη των συνομιλιών

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η τουρκική πλευρά εκφράστηκε θετικά για τον διορισμό της Τζέιν Χολ Λουτ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όταν προέκυψε τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές εκλογές έχουν τελειώσει και η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επίσκεψη της κ. Λουτ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η έναρξη νέας ατέρμονης διαδικασίας διαπραγματεύσεων και ότι ο σκοπός είναι να ακούσει τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών και να δώσει αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι, όπως πληροφορείται, η κ. Λουτ επιθυμεί να επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι η εβδομάδα που αρχίζει στις 23 Ιουλίου είναι η καλύτερη για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι για να επιτευχθεί λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί ομοσπονδιακή δομή με πολιτική ισότητα, και ότι η ανάγκη για ασφάλεια της μιας πλευράς δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή για την άλλη πλευρά.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά τις σημερινές τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο εντός Ιουλίου και να έχει διαβουλεύσεις, θα μάθει το αποτέλεσμα των σκέψεων που έκαναν οι δυο ηγέτες από τη λήξη της Διάσκεψης για την Κύπρο το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά και κατά πόσο νοιώθουν ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν σύντομα επαρκείς συνθήκες για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αληθεύει ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η κ. Σπέχαρ είπε ότι «δεν έχω ιδέα για αυτό» και πρόσθεσε ότι η κ. Λουτ θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις της με τους δύο ηγέτες γιατί αυτοί ηγούνται της διαδικασίας και έπειτα θα μιλήσει με τις άλλες πλευρές.

Σε ερώτηση για το τι θα συζητήσει με τους δύο ηγέτες, παρέπεμψε σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΓΓ πριν από μερικές ημέρες ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, είπε ότι ο ΓΓ έχει ζητήσει πολύ συγκεκριμένα από την κ. Λουτ να συνομιλήσει με όλα μέρη που ήταν στην Διάσκεψη για την Κύπρο για να μάθει το αποτέλεσμα των σκέψεων που έχουν κάνει από την ολοκλήρωση της διάσκεψης και να ρωτήσει αν νοιώθουν ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν σύντομα επαρκείς συνθήκες για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις προσπάθειες που θα καταβάλει η κ. Λουτ η κ Σπέχαρ είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι ο ΓΓ επιθυμεί να αρχίσει την προσπάθεια της το συντομότερο δυνατόν γι αυτό και θα αρχίσει εντός Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.