Οι … απιστίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Οι … απιστίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Αν έχετε υπάρξει ποτέ θύμα απιστίας, γνωρίζετε καλά ότι η προδοσία ενός συντρόφου μπορεί να σε αφήσει οργισμένο, απογοητευμένο και μπερδεμένο.

«Τι έκανα στραβά;»… Αυτή η ερώτηση βασανίζει αδιάκοπα το μυαλό των απατημένων, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, όταν οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές.

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα της ενοχής, για κάτι για το οποίο δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία ενός ανθρώπου, εξηγεί μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νεβάδα πραγματοποίησαν έρευνα με τη συμμετοχή 232 φοιτητών, οι οποίοι έπεσαν θύματα απιστίας μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Η μέση διάρκεια των σχέσεων των ερωτηθέντων ήταν 1,76 χρόνια, ενώ ο στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά και η ψυχική υγεία αυτών των ατόμων επηρεάστηκε από την τραυματική τους εμπειρία.

«Αυτό το ζήτημα μάς ενδιέφερε για πολλούς λόγους» εξηγεί στη PsyPost η επικεφαλής της έρευνας, M. Rosie Shrout. «Καταρχάς, γνωρίζουμε ότι η απιστία είναι ένα από τα πιο επώδυνα και επιζήμια πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια σχέση. Το άτομο που πέφτει θύμα αποστίας βιώνει έντονο συναισθηματικό και ψυχολογικό άγχος. Θέλαμε όμως να μάθουμε εάν αυτό το άγχος το ωθεί σε συμπεριφορές επικίνδυνες για την υγεία του, όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη, η χρήση ναρκωτικών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ποτού, η υπερβολική άσκηση ή η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την υγιεινή», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι «αρνητικές αποτιμήσεις της σχέσης (επίρριψη ευθύνης στον σύντροφο, στον εαυτό μας και αναζήτηση αιτίων) επηρεάζουν έμμεσα την υγεία του απατημένου, οδηγώντας τον σε επικίνδυνες συμπεριφορές μέσω ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος».

Μάλιστα, οι επιπτώσεις αυτές είναι μακράν πιο καταστροφικές στους απατημένους που σπεύδουν να κατηγορήσουν τον εαυτό τους, αντί για τον άπιστο σύντροφο, αλλά και στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν γενικά να δίνουν περισσότερη αξία στις σχέσεις τους, ακόμα και όταν υπάρχουν πολλά «καμπανάκια» ότι κάτι πάει στραβά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συμπέρασμα; Αν σας έχουν απατήσει πάψτε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και κατευθύνετε όλη την οργή σας εκεί που πρέπει: Είναι σίγουρα πιο υγιεινό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.