ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς θα σώσουμε τα ρούχα μας από τον σκόρο;

Πώς θα σώσουμε τα ρούχα μας από τον σκόρο;

Αν σκοπεύουμε να κάνουμε διάφορες ανακατατάξεις στις ντουλάπες μας για τη νέα σεζόν, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που θα διατηρήσουν την γκαρνταρόμπα μας σε άψογη κατάσταση.​

Το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ρούχα στην ντουλάπα είναι ο σκόρος που τα “λιγουρεύεται” και τα γεμίζει τρύπες. Πρόκειται για ένα έντομο που ζει μέσα στο σπίτι μας και προτιμά τις σκοτεινές και ήσυχες γωνιές. Κρύβεται πίσω από τα έπιπλα, στις χαραμάδες των τοίχων ή του πατώματος. Το μέρος όμως που λατρεύει είναι οι ντουλάπες, και αυτό γιατί εκεί υπάρχουν τα ρούχα όπου βρίσκει πολλή τροφή και ζεστασιά για να γεννά τα αβγά του. Ο θηλυκός σκόρος γεννά περίπου 100 με 150 αβγά.

Πώς ο σκόρος «τρώει» τα ρούχα

Στην πραγματικότητα δεν είναι ο σκόρος ως έντομο που τρώει τα ρούχα μας, αλλά οι προνύμφες του, δηλαδή οι άσπρες μικρές κάμπιες στις οποίες μεταμορφώνονται τα αβγά του προτού γίνουν έντομα. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ένας σκόρος μπορεί να μείνει στο στάδιο της προνύμφης από έναν μήνα έως και δύο χρόνια. Οι προνύμφες είναι αχόρταγες, γι’ αυτό και οι ζημιές που προκαλούν στα ρούχα είναι μεγάλες.

Ποια ρούχα καταστρέφει

Ο σκόρος δεν καταστρέφει μόνο τα μάλλινα ρούχα. Δεν είναι τόσο εκλεκτικός στις επιλογές του. Ετσι, μπορεί να προτιμά κυρίως τα ολόμαλλα ενδύματα για να τραφεί, αλλά δεν μένει καθόλου αδιάφορος μπροστά σε ένα μεταξωτό φόρεμα ή σε ένα πουπουλένιο πάπλωμα. Γενικά τρώει κάθε ύφασμα που περιέχει ίνες ζωικής προέλευσης. Επίσης του αρέσουν και τα βαμβακερά, γι’ αυτό μην παραλείψετε να προστατέψετε και τα καλοκαιρινά σας ρούχα. Οι κάμπιες του σκόρου τρώνε και τα καθαρά ρούχα, αλλά έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα βρώμικα και μάλιστα σε αυτά που έχουν λιπαρούς λεκέδες. Ακόμα και ένας σκόρος να βρεθεί σε μια ντουλάπα θα γεννήσει πολλά αβγά κι έτσι οι κάμπιες που θα προκύψουν θα εξαπλωθούν στα ρούχα της ντουλάπας που θα συγκεντρώσουν… το γευστικό τους ενδιαφέρον.

Τα φυσικά και χημικά αντισκορικά

Υπάρχουν τα χημικά αντισκορικά όπως η ναφθαλίνη, η καμφορά κ.λπ. και τα φυσικά αντισκορικά όπως η λεβάντα, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, το σανδαλόξυλο κ.λπ. Η διαφορά τους είναι ότι τα χημικά είναι πιο δραστικά και σκοτώνουν τον σκόρο (σκοροκτόνα), ενώ τα φυσικά έχουν ηπιότερη δράση και χρησιμοποιούνται κυρίως για να απομακρύνουν τον σκόρο (σκοροαπωθητικά) από τις ντουλάπες.

* Χημικά αντισκορικά: Κάθε χημική ουσία που δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας. Η κακή χρήση κυρίως των χημικών αντισκορικών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, στα μάτια και στις αναπνευστικές οδούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, αν χρησιμοποιείτε χημικά, να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα τους. Επιπλέον, είναι καλό να αερίζουμε αρκετά τα ρούχα (μία ημέρα) στα οποία είχαμε χρησιμοποιήσει αντισκορικό και ιδανικά να τα πλύνουμε προτού τα φορέσουμε ώστε να φύγει η μυρωδιά. Αν είστε αλλεργικοί σε κάποια από τις ουσίες που περιέχει ένα αντισκορικό προϊόν δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Χημικά αντισκορικά που είναι σε μορφή μπίλιας πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιούν κατά λάθος.
* Φυσικά αντισκορικά: Στο εμπόριο, όπως είπαμε και παραπάνω, θα βρείτε πολλούς και δραστικούς τρόπους απομάκρυνσης των απειλητικών αυτών εντόμων από τα ρούχα σας. Αν όμως δεν συμπαθείτε το άρωμά τους και έχετε μια φιλοσοφία πιο οικολογική υπάρχουν και οι φυσικοί τρόποι. Η λεβάντα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τα σανδαλόξυλο και άλλα. Μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαιά τους σε ένα μπαμπάκι και να τα τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία μέσα στην ντουλάπα. Οσο υπέροχα και αν είναι για εσάς τα αρώματά τους τόσο χάλια είναι για τον σκόρο.

DIY
Αντισκορικά πουγκιά

Μαζεύουμε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα (π.χ. λεβάντα, δεντρολίβανο) και τα κλείνουμε σε μικρά πουγκιά μαζί με μπαστουνάκια κανέλας ή μοσχοκάρφια. Επειτα, στάζουμε 2-3 σταγόνες από το αγαπημένο μας έλαιο πάνω στο ύφασμά τους και τα κρεμάμε στις ντουλάπες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tip: Επειδή τα έλαια εξατμίζονται, καλό είναι να τα ανανεώνουμε κάθε εβδομάδα. Ιδανικά για τις ντουλάπες είναι ο βασιλικός, ο κέδρος, η μέντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το λεμονόχορτο και ο άρκευθος (άγριο κυπαρίσσι), που έχουν δράση κατά του σκόρου και παράλληλα αρωματίζουν. Κάθε σταγόνα τους είναι συμπυκνωμένη και αντιστοιχεί σε μεγάλη ποσότητα ανθέων και φύλλων του αντίστοιχου βοτάνου. Επομένως, οι δοσολογίες που προτείνονται είναι υπεραρκετές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.