«Πόρτα» Vogue, GQ και Glamour σε Μάριο Τεστίνο, Τέρι Ρίτσαρντσον & Μπρους Γουέμπερ λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης

«Πόρτα» Vogue, GQ και Glamour σε Μάριο Τεστίνο, Τέρι Ρίτσαρντσον & Μπρους Γουέμπερ λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο κόσμος του γκλάμουρ και της χλιδής συνεχίζει να βρίσκεται στην δίνη των σεξουαλικών σκανδάλων. Αυτήν την φορά ο «φακός» έχει φύγει από τον χώρο του θεάματος των κινηματογραφικών στούντιο και έχει εξαπλωθεί στα περιοδικά lifestyle που θέτουν τα τρέντ παγκοσμίως.

Ο Τέρι Ρίτσαρντσον έχει φάει πόρτα από την Vogue, το περιοδικό GQ και το Glamour επειδή πλήθος μοντέλων αποκάλυψαν ότι σχεδόν έβγαζε φάτσα φόρα το πέος του για να κοιμηθεί μαζί τους. Ο Τεστίνο δεν μπορούσε να μαζέψει τα χέρια του από τα αντρικά οπίσθια και ο Γουέμπερ “άγγιζε” αντρικά μοντέλα πριν τα φωτογραφίσει.

Αν ήθελες να κάνεις καριέρα έπρεπε να υποκύψεις. Ήταν άγραφος νόμος. Και άπαντες ήξεραν. Τι άλλαξε σήμερα;

Ο 52χρονος φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον είναι διάσημος γιατί γδύνει εδώ και χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ για εξώφυλλα περιοδικών και καμπάνιες διάσημων οίκων. Beyoncé, Lady Gaga και Μάιλι Σάιρους αλλά και Μπαράκ Ομπάμα πόζαραν με αυταρέσκεια στο φακό του.

Την 25χρονη Σάιρους έγδυσε και σκηνοθέτησε πάνω σε μια μπάλα κατεδάφισης για το βίντεοκλιπ Wrecking Ball το 2013.

Η ίδια όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει μετανιωμένη και αποφασισμένη να μην συνεργαστεί ξανά μαζί του.

Πρόσφατα στον όμιλο της Condé Nast International κυκλοφόρησε εταιρικό email – από τον Τζέις Γουολχάουζ, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του μιντιακού κολοσσού που ενημέρωνε τους αρχισυντάκτες των Vanity Fair, Vogue, Wired και λοιπών εντύπων ότι δεν τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του Ρίτσαρντσον λόγω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση που εκκρεμούν εναντίον του.

Ο φωτογράφος έκλεινε high end καμπάνιες, ήταν ισχυρός στη βιομηχανία της μόδας και η επιδραστικότητά του λειτουργούσε ως αψίδα προστασίας.

Ο Τέρι Ρίτσαρντσον

Οι ανησυχίες στον χώρο της μόδας ξεκίνησαν πριν λίγες εβδομάδες όταν η Αμερικανίδα μοντέλο Κάμερον Ράσελ αποφάσισε να λανσάρει μια ινσταγκραμική καμπάνια με το #MyJobShouldNotIncludeAbuse και κατάφερε να συγκεντρώσει 79 ανώνυμες καταθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε φωτογραφικά στούντιο. Κάποιες φωτογράφισαν τον Τέρι Ρίτσαρντσον που άπειρα μοντέλα έχουν παραδεχτεί ότι στη διάρκεια των φωτογραφήσεων εκείνος έμενε γυμνός και προσπαθούσε να τις πείσει να κάνουν σεξ ενώ τις φωτογράφιζε για περιοδικά. Σε κάποιες φωτογραφίες του νεαρό μοντέλο είναι τοποθετημένο σε βαλίτσα ενώ κάνει στοματικό σεξ στον ίδιο.

Πολλές φορές τον έχουν απαθανατίσει οι βοηθοί φωτογράφοι του ενώ κάνει σεξ με μοντέλα. Κάποιες φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί online αλλά αργότερα αποσύρθηκαν.

Πριν από τρία χρόνια Mango και H&M σταμάτησαν να συνεργάζονται μαζί του εξαιτίας των πορνογραφικών φωτογραφιών του. Η Λισκούλα Κόεν, μοντέλο που δούλευε για 25 χρόνια στην βιομηχανία της μόδας με εξώφυλλο στην Vogue και το Elle τοποθετήθηκε επώνυμα λέγοντας ότι ο Ρίτσαρντσον την έκανε να αισθανθεί ως πόρνη όταν δούλεψαν μαζί. “Ήταν η μοναδική φορά που έφυγα από φωτογράφιση”.

Ο Τέρι Ρίτσαρντσον αποκάλεσε τις παλιότερες κατηγορίες του 2014 “κυνήγι μαγισσών” και επιμένει ότι όλα τα μοντέλα συναίνεσαν σε σεξουαλική συνεύρεση σε ποστ που έκανε στο blog του με τίτλο “Correcting the Rumors”.

Μια Βρετανίδα στιλίστρια αποκάλυψε στους Sunday Times ότι σε εστιατόριο του Παρισιού, κάπου στα 1999 μετά από opening δικής του έκθεσης σε γκαλερί, παρουσία μεγάλων ονομάτων της μόδας, της έδειξε το μόριό του ζητώντας της να “το δοκιμάσει”.

“Του είπα την άποψή μου για το μέγεθος του μορίου του και ότι η βέρα του ήταν τεράστιο turn off” θυμάται η Ταμάρα Cincik.

Το μοντέλο των 90s, η πανέμορφη Κάρε Ότις μίλησε νωρίς για την σεξουαλική κακοποίηση στη βιομηχανία της μόδας. Είχε εξομολογηθεί ότι έπεσε θύμα βιασμού από το τότε αφεντικό του Elite Model Management, τον Ζεράλντ Μαρί. Εκείνη ήταν ανήλικη, 17 ετών. Εκείνος ήταν αρραβωνιασμένος με την Λίντα Εβαντζελίστα.

Έλυσαν και τα αντρικά μοντέλα την σιωπή τους

Επιτυχία για κάθε μοντέλο είναι να είναι ποθητό. Να διεγείρει. Φυσικά η δουλειά του απαιτεί γυμνό και να μπορεί να αποπλανήσει με το σώμα του. Η πρόκληση είναι τρόπος να πουλάνε σώβρακα.

Τα όρια ανάμεσα στο τι είναι αποδεκτό στον επαγγελματικό χώρο και τι μη πολιτικά ορθό για τα μοντέλα ήταν πάντα δυσδιάκριτα.

Αυτός ήταν ο πιο σημαντικός λόγος που επί δεκαετίες φωτογράφοι θεωρούσαν κομμάτι της δουλειάς να ζητούν σεξουαλικές χάρες από μοντέλα και νεαρούς βοηθούς τους.

O Μπρους Γουέμπερ

Δεκαπέντε μοντέλα που δούλεψαν με τον Μπρους Γουέμπερ σε καμπάνιες για την Abercrombie & Fitch και τον Calvin Klein περιέγραψαν στην εφημερίδα The New York Times το μοτίβο του φωτογράφου για να πείσει τα νεαρά μοντέλα να αποχωριστούν -χωρίς να το απαιτεί το συμβόλαιο- τα ρούχα τους και να συναινέσουν σε σεξουαλικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της εκάστοτε φωτογράφισης. Ζητούσε ασκήσεις αναπνοών σε γυμνά μοντέλα ενώ τους άγγιζε.

Και έπαιρνε τα χέρια τους και τα τοποθετούσε πάνω του για να αισθανθεί την ενέργειά τους.

“Μου έβαλε τα δάχτυλά του στο στόμα και μου έπιασε τα απόκρυφά μου” θυμάται ο Ρόμπιν Σινκλέρ.

“Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος και έχω πραγματικά λυπηθεί με τις ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον μου, τους οποίους διαψεύδω” δηλώνει ο Μπρους Γουέμπερ μέσω του δικηγόρου του.

Δεκατρία αντρικά μοντέλα και βοηθοί του Μάριο Τεστίνο, του πολυαγαπημένου φωτογράφου της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και της Vogue αποκάλυψαν στους The Times ότι ο φωτογράφος τους ανάγκαζε να αυνανίζονται μαζί του κατά την διάρκεια της φωτογράφισης.

Η δικηγορική φίρμα που αντιπροσωπεύει τον Τεστίνο, Lavely & Singer, αποφάνθηκε ότι οι ισχυρισμοί προέρχονται από άτομα αμφισβητούμενης αξιοπιστίας που δεν επιβεβαιώνονται από τα άτομα που εργάζονται στο περιβάλλον του κυρίου Τεστίνο.

Τα περισσότερα μοντέλα πιστεύουν ότι αν συμφωνήσουν στις απαιτήσεις ισχυρών αντρών στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας θα ανταμειφθούν με πλουσιοπάροχα συμβόλαια και πολλές καμπάνιες που θα ευνοήσουν την καριέρα τους.

Αν δεν ήθελες να δουλέψεις με τον άνθρωπο που φωτογράφισε την κόρη της Μαντόνα λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση για το περιοδικό Vanity Fair, αν δεν ήθελες δηλαδή να περάσεις πριβέ από το ξενοδοχείο του Μάριο Τεστίνο, καλύτερα να άλλαζες επάγγελμα.

Ο 63χρονος Μάριο Τεστίνο έχει λάβει τιμητικό τίτλο από την Βασίλισσα Ελισάβετ και έχει δουλέψει με Burberry, Michael Kors και Dolce & Gabbana μεταξύ άλλων.

Ωστόσο τα μοντέλα που φωτογράφιζε για τις καμπάνιες Gucci στα 90s μίλησαν επιτέλους για τα γυμνά που επέβαλλε στα νεαρά αντρικά μοντέλα στα ιδιαίτερα δωμάτιά του στο Chateua Marmont ώστε να τους βοηθήσει να εξελιχθούν στο χώρο.

Οι ατζέντηδες τους συμβούλευαν να “σφίξουν τις ζώνες τους” όποτε πήγαιναν σε συνάντηση με τον Μάριο Τεστίνο. “Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν μια πραγματικότητα” φέρεται να ομολογεί ο βοηθός του Τεστίνο, Ρόμαν Μπάρετ στους New York Times.

Ο Μάριο Τεστίνο

Τα νεαρά μοντέλα δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένα ώστε να ξέρουν τι θεωρείται αποδεκτή συμπεριφορά και κάποιες φορές δεν ξέρουν πώς να αποφύγουν τις προθέσεις των ισχυρών ανδρών φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Νιώθουν αβοήθητα. Μοντέλα που έλεγαν στους διευθυντές πρακτορείων ότι ο Γουέμπερ “έχωνε τα χέρια του στα απόκρυφά τους” όταν βρισκόντουσαν για επαγγελματικούς λόγους στο στούντιό του στην TriBeCa, άκουγαν κατσάδα επειδή δεν έκαναν ένα βήμα παραπάνω ώστε να γυρίσουν με συμβόλαιο για τον Ralph Lauren.

Ο Γουέμπερ σε ανακοίνωση που έστειλε στους Times δηλώνει μεταξύ άλλων “δεν είναι του χαρακτήρα μου να πληγώσω ή να μπω εμπόδιο στην επιτυχία κανενός.
Εδώ και σαράντα χρόνια χρησιμοποιώ ασκήσεις αναπνοών κατά τη διάρκεια γυμνών φωτογραφήσεων. Ποτέ δεν άγγιξα κάποιον απρεπώς”. Μέχρι στιγμής πάντως αντίστοιχο μέιλ για εμπάργκο στους Τεστίνο και Γουέμπερ από τα μεγάλα αφεντικά της Conde Nast International δεν έχει διαρρεύσει -ακόμα.

Ο δρόμος όμως άνοιξε και πλέον εκτός από τους δικηγόρους μιλάνε και οι προσωπικοί λογαριασμοί των μοντέλων στο instagram -και αυτά είναι προσβάσιμα σε όλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.