ΟΛΠ: Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμη η νέα πλωτή δεξαμενή- Θα ανεβάζει πλοία 80.000 τόνων

ΟΛΠ: Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμη η νέα πλωτή δεξαμενή- Θα ανεβάζει πλοία 80.000 τόνων

«Πρόσω ολοταχώς» βάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. προκειμένου να είναι όλα έτοιμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να εγκαταστήσει τη νέα πλωτή δεξαμενή που μπορεί να ανεβάσει πλοία 80.000 τόνων.

Τα έργα θα ξεκινήσουν, αφού ο ΟΛΠ ΟΛΠ-0,51% έλαβε το «πράσινο φως» από τον γενικό γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, ο οποίος υπέγραψε την απαραίτητη έγκριση. Η εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής αναμένεται να δώσει σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, αφού έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίζουν τον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για εργασίες δεξαμενισμού, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Ζώνης να προσεγγίζουν νέες αγορές.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή πτώση, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος).

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η άμεση εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής αποτελούσε τόσο αίτημα των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων όσο και πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κρίση στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής είναι μακροχρόνια και έχει σοβαρές, αρνητικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη δυτική Αττική.

Η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών, τις οποίες η ΟΛΠ ΑΕ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει εντός της πρώτης 5ετίας.

Η διαδικασία
Η εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα είναι η εξής:

  • Τον Σεπτέμβριο 2017 η ΟΛΠ ΑΕ ανακοίνωσε την προμήθεια μίας νέας πλωτής δεξαμενής με τα εξής χαρακτηριστικά: Μήκος: 240μ., Πλάτος: 45μ., Βάθος: 18μ., Χωρητικότητα: 205.66τ., και Ανυψωτική ικανότητα: 22.000τ. Η νέα πλωτή δεξαμενή -που έχει ήδη «βαπτιστεί» Piraeus III- θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πλοία μέχρι 80.000 dwt και θα εγκατασταθεί στο νότιο μέτωπο του Δυτικού Προβλήτα.
  • Ολοκληρώθηκε από την ΟΛΠ ΑΕ ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών ) – Φάση Α».
  • Πιο πρόσφατα, με εξαιρετικά γρήγορες (αλλά απολύτως σύννομες) διαδικασίες εγκρίθηκε: η τροποποίηση των υφισταμένων περιβαλλοντικών όρων για τη ΝΕΖ από τηνΔ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας, και, ακολούθως, η εκτέλεση του συνολικού έργου από τον γεν. γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων έναρξης

Με βάση τα παραπάνω, οι σχετικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα, ενώ υπάρχει εντολή από τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό με την εγκατάσταση της νέας δεξαμενής Piraeus III.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών από την ΟΛΠ ΑΕ θα έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση στη ΝΕΖ Περάματος:

  • θα λειτουργούν τρεις πλωτές δεξαμενές: Piraeus I και Piraeus III στον Δυτικό Προβλήτα, Piraeus II στον Ανατολικό Προβλήτα,
  • θα έχει αναβαθμιστεί όλο το χερσαίο τμήμα της ΝΕΖ και θα έχει εξοπλιστεί με τις υποδομές και δίκτυα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία μιας σύγχρονης ΝΕΖ.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα άλλα ναυπηγεία
Εν το μεταξύ τρέχουν οι εξελίξεις στα μεγάλα ναυπηγεία. Πρώτα απ’ όλα η ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εξαγορά των ναυπηγείων Σύρου. Παράλληλα, η δικαστική κόντρα μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και των μετόχων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το τοπίο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας παραμένει θολό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Cosco έχει ατονίσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.