ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το ΤΕΕ παρουσίασε την δημιουργία ψηφιακού χάρτη

Το ΤΕΕ παρουσίασε την δημιουργία ψηφιακού χάρτη

Υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρουσίασε την πρόταση του για την δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, που θα λύσει χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας, όχι μόνο των μηχανικών, αλλά και των απλών πολιτών.

Ο ψηφιακός χάρτης που προτείνει το ΤΕΕ και ονομάζεται «ONEclickLIS», θα είναι κοινός για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες, και θα περιέχει όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Στόχος του «ONEclickLIS», είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από τον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται ή όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που θέλει.

Η μεταρρύθμιση αυτή που προτείνει το ΤΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Γιώργο Στασινό, ίσως είναι σημαντικότερη και από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αφού θα βοηθήσει να «ξεκολλήσουν» επενδύσεις ετών και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο κ. Στασινός στον χαιρετισμό του, περιέγραψε την χρονοβόρα και παράλογη διαδικασία που απαιτείται σήμερα για να εκδοθεί μια άδεια δόμησης, είτε είναι για μια απλή κατοικία, είτε για μια ξενοδοχειακή επένδυση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, για μία άδεια δόμησης θα χρειαστεί κάποιος να αποταθεί σε ένα πλήθος δημόσιων υπηρεσιών που δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να χρειαστεί από 5 έως 30 μήνες. Όλα αυτά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχουν σαν αποτέλεσμα την διόγκωση της γραφειοκρατίας, την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς – και έτσι πολλοί επενδυτές, είτε εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους, είτε αποθαρρύνονται και αποφασίζουν να επενδύσουν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, ο ψηφιακός χάρτης αυτός θα μπορεί να είναι έτοιμος το 2020. Για την δημιουργία του θα χρειαστεί αρχικά πολιτική βούληση και στην συνέχεια θα πρέπει να γίνει σύνταξη των προδιαγραφών του έργου από το ΤΕΕ. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει με ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να αναζητηθούν και συγχρηματοδοτούμενοι πόροι. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκδοθούν εγκύκλιοι από το αρμόδια υπουργεία για την αναγκαία συνεργασία με το ΤΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, μίλησαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Α’ αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.