ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Reuters: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν βγει από το πρόγραμμα, θα χάσει το waiver

Reuters: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν βγει από το πρόγραμμα, θα χάσει το  waiver

Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν βγει από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Αυτό αφενός θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες κι αφετέρου θα απομακρύνει περισσότερο την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια εξέλιξη που προσδοκούσε, πριν το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο.

Η έξοδος μπορεί να ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν σε κατηγορία “junk” δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται δεκτά ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016.

Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ από τις τακτικές αναχρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν. Αν χάσουν την πρόσβαση, ενδεχομένως να αναγκαστούν να στραφούν για χρηματοδότηση στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) ο οποίος έχει επιτόκιο 1,25%, έναντι των μηδενικών (ή κοντά στο μηδέν) επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Υπάρχει ένας κόστος πράγματι, αλλά μια καθαρή έξοδος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα αντισταθμίσει κάπως το κόστος μέσω της φθηνότερης πρόσβασης στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters μια από τις πηγές.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν περίπου 13,55 δισ. ευρώ από τον ELA στα τέλη Μαρτίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι ,όλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την άποψή του για τη διατήρηση μια προληπτικής γραμμής στήριξης ώστε να μην ανακληθεί το waiver από την ΕΚΤ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.