Ισότιμη μεταχείριση για τις κινεζικές επενδύσεις υπόσχεται ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου

Ισότιμη μεταχείριση για τις κινεζικές επενδύσεις υπόσχεται ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δεσμεύθηκε χθες να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις προσπάθειες να προωθήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Μιλώντας σε εκατοντάδες Κινέζους επενδυτές σε εκδήλωση του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις ΗΠΑ, ο Ρος δήλωσε ότι εκτιμά τη μεγάλη συμμετοχή της κινεζικής αποστολής στη φετινή Επενδυτική Σύνοδο Select USA, λέγοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ποτέ αντιπροσωπεία της Κίνας» στο συνέδριο αυτό με 155 συμμετέχοντες.

«Παρακαλώ, πείτε μου πώς να σας βοηθήσω να εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες που ανακαλύψατε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου», δήλωσε ο Ρος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εμπορίου θα βοηθήσει τους Κινέζους επενδυτές να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα με τις κρατικές και τις τοπικές αρχές.

«Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι επιχειρηματίες που μίλησαν σήμερα στο συνέδριο σας το ξεκαθάρισαν, ότι εάν επενδύσετε εδώ, θα αντιμετωπιστείτε δίκαια και με σεβασμό», δήλωσε, υποσχόμενος «πραγματικά ίσους όρους».

Η εισροή κεφαλαίων από Κινέζους επενδυτές στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 46 δισεκ. δολαρίων μόνο το 2016, τριπλάσιο του ποσού το 2015 και δεκαπλάσιο σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Rhodium Group και της εθνικής επιτροπής για τις σινοαμερικανικές σχέσεις (NCUSCR).

Ο Ρος δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της κινεζικής και της αμερικανικής κυβέρνησης έχει γίνει «πολύ στενή και πολύ φιλική» μετά την συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τον Απρίλιο.

«Πιστεύω ότι συμπαθούν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, και αυτή είναι μια υπέροχη βάση για τη συνεργασία, για τις διπλωματικές και όχι μόνο σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές μπόρεσαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένες συμφωνίες στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, την ενέργεια και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μόλις 40 ημέρες μετά τη συνάντηση Σι-Τραμπ.

«Αυτές οι συμφωνίες οδήγησαν σε μεγαλύτερη συνεργασία και οι δύο ομάδες μας συνεχίζουν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία δύο φορές την ημέρα», δήλωσε ο Ρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν περαιτέρω συμφωνίες που θα ευνοήσουν και τις δύο χώρες.

«Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται πάρα πολύ σε συγκεκριμένα, άμεσα αποτελέσματα, όχι ατέρμονες συζητήσεις», δήλωσε.

Ο Τζου Χονγκ, εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα του σινοαμερικανικού σχεδίου δράσης των 100 ημερών αποτελούν μια καλή αρχή για την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρώτος διμερής, ολοκληρωμένος οικονομικός διάλογος τον επόμενο μήνα θα φέρει πιο απτά αποτελέσματα στις επιχειρηματικές κοινότητες και τους λαούς των δύο χωρών.

Η Επενδυτική Σύνοδος Select USA, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα, είναι η πλέον προβεβλημένη εκδήλωση με στόχο την προώθηση ξένων άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ. Η φετινή σύνοδος, που έγινε από την Κυριακή έως χθες, Τρίτη, προσέλκυσε περίπου 3.000 συμμετέχοντες από πάνω από 60 διεθνείς αγορές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.