ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Περίπου δύο τρισ. δολάρια οι δωροδοκίες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

Περίπου δύο τρισ. δολάρια οι δωροδοκίες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο

Όλο και περισσότερες χώρες μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συμφωνούν ότι η διαφθορά είναι ένα σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα σε πολλές χώρες, δήλωσε η διευθύντρια του θεσμού και ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη ποσοτικοποίηση του προβλήματος.

«Είναι αλήθεια πως η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή φθάνουν περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.

«Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ίδια παραδέχθηκε πάντως πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.