Capital Economics: «Νομίζατε ότι ο Β.Σόιμπλε ήταν κακός με την Ελλάδα; Περιμένετε να δείτε τους φιλελεύθερους του FDP»!

Capital Economics: «Νομίζατε ότι ο Β.Σόιμπλε ήταν κακός με την Ελλάδα; Περιμένετε να δείτε τους φιλελεύθερους του FDP»!

Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει η Capital Economics το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» του FDP το πολυπόθητο υπουργείο Οικονομικών.

Ο διαφαινόμενος κυβερνητικός εταίρος της Merkel, σημειώνει η Capital Economics, αναμένεται να θέσει εμπόδια, ιδιαίτερα αν «κερδίσει» την πολυπόθητη καρέκλα του υπουργείο Οικονομικών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την Ελλάδα, όσον αφορά τις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους και, ως εκ τούτου, για το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ, ακόμα χειρότερη εξέλιξη και από το αν θα εξακολουθούσε την θητεία του ο Β.Σόιμπλέ στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Αυτό τονίζουν οι αναλυτές στην έκθεση με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2017 και τίτλο «Γερμανικές εκλογές: Βραχυπρόθεσμα κέρδη, μακροπρόθεσμος πόνος; (German election: near-term gain, long-term pain?).

Σημειώνεται ότι το FDP έχει ταχθεί ανοικτά κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

O σχηματισμός κυβέρνησης ανάμεσα στον συνασπισμό CDU / CSU της Angela Merkel, των «Ελεύθερων Δημοκρατών» του FDP και των Πρασίνων, είναι η πιθανότερη έκβαση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ελαφρώς χαμηλότερους φόρους από ό,τι στην περίπτωση μια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο οποίος θα ενίσχυε την ανάπτυξη σε ορίζοντα 2ετίας.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση θα είναι λιγότερο ανοικτή όσον αφορά τη μετανάστευση και την ένταξη στην Ευρωζώνη, γεγονός που δεν θα ευνοήσει περαιτέρω την οικονομία στο μέλλον.

Το SPD έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού, δηλώνοντας ότι χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την παραδοσιακούς υποστηρικτές, σημειώνει η Capital Economics.

Δεδομένου ότι το CDU απέκλεισε τη διακυβέρνηση με την AfD και ένας συνασπισμός μόνο με τπ FDP δεν θα είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ένας τριμερής συνασπισμός μεταξύ του CDU, του FDP και του Κόμματος των Πράσινων (επίσης γνωστός ως “συνασπισμός της Τζαμάικα”).

Είναι η πρώτη φορά που θα σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της FDP και των Πρασίνων
σχεδόν σε κάθε πτυχή της πολιτικής.

Οι δυσκολίες είναι πιθανό να σημαίνουν μια μακρά περίοδο έως τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά η αβεβαιότητα είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, η οποία βρίσκεται διαθέτει ισχυρή βάση. Σημειώστε ότι ενώ η Ολλανδία δεν είχε κυβέρνηση από τις εκλογές του Μαρτίου, η αύξηση του ΑΕΠ όσο και η εμπιστοσύνη έχουν ενισχυθεί.

Η Capital Economics διατηρεί τις προβλέψεις της για τη γερμανική οικονομία και αναμένει ενίσχυση του ΑΕΠ 2,3% το 2017, 2,0% το 2018 και 1,5% το 2019.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.