ΕΚΤ: Προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια οι τράπεζες της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια οι τράπεζες της ευρωζώνης

Προετοιμασμένες είναι οι τράπεζες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια δήλωσε η ΕΚΤ κατόπην εξέτασης έξι υποθετικών σεναρίων…

Αφού επεξεργάστηκε σενάρια από την απότομη νομισματική σύσφιξη έως το «πάγωμα» του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε σήμερα πως οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης ύστερα από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων αργότερα.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα τόκων στα επόμενα τρία χρόνια για την πλειονότητα των 111 τραπεζών στα stress tests αλλά επίσης και σε χαμηλότερη οικονομική αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αποτελέσματα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα συμπεριληφθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών, που καθορίζει το πόσα κεφάλαια χρειάζεται να έχει η κάθε τράπεζα.

«Ενώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεμονωμένες τράπεζες ίσως προσαρμοστούν στους αναγνωρισμένους κινδύνους, η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ευαισθησίας στα επιτόκια», ανέφερε η ΕΚΤ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο πλαίσιο των τεστ, η ΕΚΤ επεξεργάστηκε έξι υποθετικά σενάρια με απότομες αλλαγές στα επιτόκια, προκειμένου να δει πώς τα καθαρά έσοδα τόκων και η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα μεταβληθούν σε κάθε περίπτωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.