Αθλητές ανάμεσα στα Paradise Papers

Αθλητές ανάμεσα στα Paradise Papers

Το σκάνδαλο των Paradise Papers, έβγαλε στο φως της δημοσιότητας φυσικά πρόσωπα, εταιρείες-κολοσσούς, αρχηγούς κρατών, πολιτικούς και άλλους πολλούς. Μεταξύ των ατόμων βρίσκονται και γνωστοί αθλητές οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει ο καθένας στον χώρο του

Τα Paradise Papers, που δημοσιεύτηκαν από τη διεθνή κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων (CIGI), αποκαλύπτουν, πώς πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» απέκρυψαν εισοδήματα με σύννομους τρόπους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσουν όσο τον δυνατόν μικρότερη φορολογία.

Από τον χώρο του αθλητισμού, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις του Λιούϊς Χάμιλτον -με τον Βρετανό «πιλότο» και τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ενα, να αποκτά πολυτελές τζετ αξίας 27 εκατ. δολαρίων και να αποφεύγει φόρο ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ- και της αμερικανικής εταιρείας NIKE, διοικούντες την οποία, χρησιμοποίησαν μεθόδους που της επέτρεψαν, να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος κερδών από την Ευρώπη, μέσω εταιρείας που εδρεύει στις Βερμούδες και λειτουργεί χωρίς εργαζόμενους…!

Ακόμη, στην «δίνη» των αποκαλύψεων βρίσκεται και ένας από τους κορυφαίους συλλόγους του Βελγίου. Χορηγός της Αντερλεχτ είναι η εταιρεία διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων Betway. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στα «Paradise Papers», η εν λόγω εταιρεία τυχερών παιχνιδιών φαίνεται πως χρηματοδοτείται μέσω «φορολογικών παραδείσων». Ο βελγικός Τύπος αναφέρει πως συνδέεται με πολλές απαγορευμένες ιστοσελίδες παιχνιδιών στο Βέλγιο, καθώς και εμμέσως με τη μαφία.

Με αφορμή την υπόθεση των Paradise Papers, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ), παρουσιάζει ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών, που κατηγορήθηκαν στο παρελθόν για φοροδιαφυγή…

ΤΟΜ ΜΠΟΥΝΕΝ (Ποδηλασία)
Ο Βέλγος ποδηλάτης κατηγορείται από τις βελγικές φορολογικές αρχές, ότι δεν έχει πληρώσει αρκετό φόρο επί των εισοδημάτων του για τη δεκαετία του 2000. Πρόκειται για τη φορολογική κατοικία του Μπούνεν, ο οποίος διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στο Μονακό.

ΓΙΑΝΙΚ ΝΟΑ (Τένις)
Μακρά και όχι …αγάπης, είναι η σχέση που έχει ο Γιανίκ Νοά με τις φορολογικές αρχές της πατρίδας του. Το 1996 ο Γάλλος παλαίμαχος κλήθηκα και κατέβαλε φόρους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Κατηγορήθηκε ότι δήλωσε ως μόνιμη κατοικία το σπίτι του στην Ελβετία, ενώ παράλληλα έζησε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στη Γαλλία. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο φάκελος παραμένει ανοικτός, καθώς ο Νοά εξακολουθεί να αμφισβητεί αυτήν την κύρωση.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε εκκρεμότητες με τις ιταλικές φορολογικές αρχές, ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, «μεσουρανούσε» στην Νάπολι και στην διεθνή σκηνή, ο Αργεντινός αστέρας, είχε «ξεχάσει» να πληρώσει τους φόρους του. Τα χρόνια πέρασαν, οι τόκοι υπερημερίας συσσωρεύθηκαν και οι φορολογικές αρχές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλομένων.

ΑΡΑΝΤΣΑ ΣΑΝΤΣΕΣ (Τένις)
H Ισπανίδα πρώην τενίστρια, καταδικάστηκε να καταβάλει καθυστέρηση φόρου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2009. Η Σάντσες είχε υποβάλει ψευδή φορολογική δήλωση, ισχυριζόμενη ότι ζει στην Ανδόρα, ενώ η μόνιμη κατοικία της, ήταν στην Ισπανία.

ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΡΟΣΙ (Μοτοσικλέτα)
Το 2008, ο «γιατρός» βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Οι ιταλικές φορολογικές αρχές απαιτούν 35 εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος; Ο Ιταλός πρωταθλητής μοτοσικλέτας, ισχυρίσθηκε πως ζούσε στην Αγγλία από το 2000, όμως οι αρχές της χώρας, κατάφεραν να αποδείξουν ότι η δήλωση του ήταν ψευδής.

ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΝΑΒΑΡΟ (Ποδόσφαιρο)
Το 2014, ο Ιταλός αμυντικός και νυν προπονητής, θεωρήθηκε ύποπτος επειδή είχε χρησιμοποιήσει για προσωπικούς σκοπούς τον εξοπλισμό της εταιρείας ενοικίασης σκαφών που διαχειρίζεται με τη σύζυγό του. Το ζεύγος είχε εξοικονομήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ μεταξύ του 2005 και του 2010. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο ιταλικός Τύπος ανακοίνωσε ότι ο πρώην παίκτης καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκισης.

ΜΠΟΡΙΣ ΜΠΕΚΕΡ (Τένις)
Το 2002, οι φορολογικοί επιθεωρητές εκτίμησαν ότι ο Γερμανός πρώην τενίστας, δήλωσε ψευδώς ως τόπο κατοικίας του το Μονακό (όπου θα είχε απαλλαγεί από τον φόρο) ενώ ζούσε στο Μόναχο. Ο «Μπουμ μπουμ» παραδέχτηκε το αδίκημα και καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση, η οποία «διεγράφη» με την καταωολή προστίμου 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΛΟΥΙΣ ΦΙΓΚΟ (Ποδόσφαιρο)
Το 2012, ο Πορτογάλος πρώην αστέρας του διεθνούς ποδοσφαίρου, καταδικάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε φόρους που σχετίζονται με το εισόδημά του για δικαιώματα εικόνας που ο Figo δεν είχε καταβάλει μεταξύ του 1997 και του 1999.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (Ποδόσφαιρο)
Τον Ιούλιο του 2017, ο CR7 κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή. Ο Πορτογάλος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε μία σειρά επιχειρήσεων που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους του στην Ισπανία, για τα δικαιώματά εικόνας. Συνολικά, η απάτη ανήλθε σε 14,7 εκατ. ευρώ.

ΧΟΑΝ ΜΑΡΤΙΝ ΝΤΕΛ ΠΟΤΡΟ (Τένις)
Ο Αργεντινός πρωταθλητής, έχει μεταφέρει παράνομα τα εισοδήματά του από την πατρίδα του, προκειμένου να μειώσει την φορολογική επιβάρυνσή του. Από τον Αύγουστο του 2014, του έχει ασκηθεί δίωξη από τις αρχές της Αργεντινής, όμως η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.

ΛΙΝΤΣΕΪ ΒΟΝ (Αλπικό σκι)
Το 2012, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, κλήθηκε να καταβάλει στις φορολογικές αρχές 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αφορούσε σε καθυστερημένες οφειλές.

ΜΑΝΙ ΠΑΚΙΑΟ (Πυγμαχία)
Ο κορθφαίος πυγμάχος από τις Φιλιππίνες, έχει …συχνές επαφές με τις φορολογικές αρχές της χώρας. Το 2012 κατηγορήθηκε πως δεν δήλωσε όλο το εισόδημά του, ενώ έναν χρόνο αργότερα, οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ του ζήτησαν να λογοδοτήσει, δεδομένου πως δεν είχε πληρώσει κάποιους φόρους που σχετίζονται με δύο από τους αγώνες του στην χώρα. Υπόθεση που αφορούσε συνολικά σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (Ποδόσφαιρο)
Τον Ιούλιο του 2017, δικαστήριο της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι «αντήλλαξε» την ποινή φυλάκισης 21 μηνών που είχε επιβληθεί τον περασμένο Ιούλιο στον Αργεντινό άσο της Μπαρτσελόνα, για φοροδιαφυγή, με πρόστιμο 250.000 ευρώ. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα και ο πατέρας του κρίθηκαν το 2016, ένοχοι από δικαστήριο της Καταλωνίας για απόκρυψη ποσού 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προερχόταν από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του 30χρονου μεσοεπιθετικού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.