ΠΓΔΜ και Βουλγαρία υπέγραψαν 10 διμερείς συμφωνίες για ενέργεια, άμυνα και τουρισμό

ΠΓΔΜ και Βουλγαρία υπέγραψαν 10 διμερείς συμφωνίες για ενέργεια, άμυνα και τουρισμό

Δέκα διμερείς συμφωνίες, μνημόνια και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στρούμιτσα της ΠΓΔΜ.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας σχετικά με την κατασκευή νέου αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών. Κατά τη μελέτη της πιθανής διαδρομής του νέου αγωγού διασύνδεσης μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ θα ληφθεί υπόψη η πορεία υλοποίησης των διασυνδετήριων αγωγών Ελλάδας-Βουλγαρίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Επικεφαλής των κυβερνητικών αντιπροσωπειών ήταν οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι κ.κ. Ζάεφ και Μπορίσοφ εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τα κοινοβούλια των δύο χωρών θα κυρώσουν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, που υπέγραψαν αυτοί, τον Αύγουστο, στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι με τη Συμφωνία αυτή, οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών αποστέλλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, ότι με τον τρόπο αυτό οικοδομείται φιλία, ασκείται πολιτική καλής γειτονίας, αναπτύσσεται η συνεργασία και εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και υπογράμμισε ότι η επικείμενη Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, από 1.1.2018, όπως και οι επόμενες προεδρίες της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρξει πραγματική κινητικότητα και πρόοδος σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.

Με αφορμή την πρωτοβουλία της ορθόδοξης εκκλησίας της ΠΓΔΜ να στείλει επιστολή στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο , με την οποία εκφράζει την ετοιμότητά της να αναγνωρίσει τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ως “Μητέρα Εκκλησία” της, υπό την προϋπόθεση ότι το Πατριαρχείο Σόφιας θα αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών παρότρυναν τις εκκλησίες της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας στην εξεύρεση λύσης στο πνεύμα της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε μονομερώς το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το “αυτοκέφαλό” της, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.