Παρατείνονται μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Παρατείνονται μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας

Για 6 ακόμη μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος της Ρωσίας για τη φερόμενη εμπλοκή της στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που ξέσπασε πριν από 3,5 χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις που σκοπεύουν ειδικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας έως τις 31 Ιουλίου 2018», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση όπου εκφράζει λύπη που οι συμφωνίες του Μινσκ που υποτίθεται ότι θα εγκαθιστούσαν την κατάπαυση του πυρός «δεν έχουν ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή».

Οι κυρώσεις αυτές, στις οποίες η Μόσχα απάντησε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, πλήττουν ρωσικές τράπεζες, αμυντικές επιχειρήσεις και πετρελαϊκές εταιρίες και απαγορεύουν στους Ευρωπαίους να πραγματοποιούν οικονομικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2014, στο απόγειο της ουκρανικής κρίσης, μερικούς μήνες μετά την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, την οποία ακολούθησε η επίθεση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δώσει το πράσινο φως για την παράταση των κυρώσεων αυτών κατά τη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ εξαρτά την άρση των κυρώσεων από την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Η σύγκρουση, η οποία αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, προκάλεσε περισσότερους από 10.000 θανάτους. «Είναι κρίσιμης σημασίας οι συμφωνίες του Μινσκ να εφαρμοστούν από όλα τα μέρη. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τη Ρωσία να κάνει πλήρη και άμεση χρήση της επιρροής της στους αυτονομιστές προς αυτό τον σκοπό», επέμεινε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, κυρίως προμηθεύοντάς τους όπλα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας έχουν επιδεινωθεί απότομα στην ανατολική Ουκρανία, όπου είδαμε τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον Φεβρουάριο του 2017, και απώλειες ανθρωπίνων ζωών και καταστροφές περιουσιών που πάνε μαζί», είπε η εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η τοποθέτηση ένοπλων δυνάμεων κοντά σε οικιστικές περιοχές, και τα πυρά από ή προς κρίσιμης σημασίας υποδομές δείχνουν μια πλήρη έλλειψη σεβασμού για τη ζωή των ανθρώπων», είπε, και κάλεσε σε «περισσότερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευθούν η παροχή νερού και οι ενεργειακές υποδομές».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή του από ένα κοινό κέντρο επιτήρησης της εφαρμογής εύθραυστων καταπαύσεων του πυρός στη γραμμή του μετώπου, προκαλώντας φόβους στο Κίεβο για μια νέα επίθεση των αυτονομιστών. Την ίδια ημέρα, τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΕ εξέφρασε λύπη για τις «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και τη σταθεροποίηση της γραμμή επαφής» μετά τη ρωσική αποχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.