Κρ. Λαγκάρντ: «Υπό επιτήρηση και μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα παρά τους πανηγυρισμούς περί εξόδου»

Κρ. Λαγκάρντ: «Υπό επιτήρηση και μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα παρά τους πανηγυρισμούς περί εξόδου»

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική Süddeutsche Zeitung, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να θέλει να πανηγυρίσει τον Αύγουστο την έξοδο από τα μνημόνια ως «χειραφέτηση», αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση».

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα κι αν η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Επίσης, λέει ότι στην Ελλάδα «όλα είναι δυσκολότερα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πάντα προστιθέμενη αξία στη Γερμανία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μέρκελ, ακόμη κι αν το θέμα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμά βρίσκεται προς το παρόν «παρκαρισμένο» λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα δικό της «νομισματικό ταμείο»

Οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα καθ΄ οδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια παραμένουν κλασσικές ερωτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης ιδιαίτερα μετά τη βούληση των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πρότυπο του ΔΝΤ.

«Γιατί όχι;» απαντά η κ. Λαγκάρντ. «Η κρίση που διήλθε η Ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα».

Αλλά και στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ δείχνει άνετη. «Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει», απαντά.

Εκεί που δεν συμφωνεί, είναι στην επισήμανση ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει.

«Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

«Κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία λόγω γεωπολιτικής»

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων επέκρινε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένη από την παγκόσμια εικόνα της οικονομίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για τους κινδύνους από πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι 120 από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ βρίσκονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε ωστόσο τον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων.

«Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Μέση Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και στις κυβερνοαπειλές.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις περικοπές φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σε μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι «το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού.

«Αν και η επίδραση του Νόμου που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ακόμη στην αρχή, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και πληθωρισμό, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε καταβολή υψηλότερων μισθών», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω, με άλλες χώρες να επιλέγουν αντίστοιχες πολιτικές και τελικά να απειλούνται οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η άμυνα και η υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο. Ο ανταγωνισμός προς τα κάτω δεν ενισχύει αυτές τις επενδύσεις και δεν βοηθάει το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για την νέα οικονομία του αύριο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.