«Μπρα-ντε-φερ» Ισπανίας και Γερμανίας για την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ

«Μπρα-ντε-φερ» Ισπανίας και Γερμανίας για την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin η μάχη για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, μεταξύ του Ισπανού υπουργού Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος και του Ιρλανδούς κεντρικού τραπεζίτη Φίλιπ Λέιν, επιλογή που θα δρομολογήσει εξελίξεις και για την επιλογή του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Οι 19 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιλέξουν τον υποψήφιο και στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον διορισμό, στη σύνοδο κορυφής της 22ας και 23ης Μαρτίου.

Ο ντε Γκίντος βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, χάρη στο εντατικό λόμπινγκ του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, τους οποίους ακολουθούν και άλλοι ηγέτες, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με την επιλογή Ντε Γκίντος συμφωνούν η Λιθουανία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Λετονία και η Φινλανδία, καθώς και οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και τη Μάλτας.

H επιλογή του ντε Γκίντος θεωρείται ένας τρόπος να αποκατασταθεί η υποεκπροσώπηση της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο διορισμός του ισπανού υποψηφίου σηματοδοτεί την επάνοδο της Ισπανίας στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου είχε χάσει τη θέση της τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά στην Ισπανία καλλιεργούνται μεγαλύτερες ελπίδες ότι η χώρα κερδίζει πιο σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στον επαναπροσδιορισμό της ΕΕ μετά το Brexit. Βλέπω το γαλλο-γερμανικό δίδυμο ως ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είναι πολύ ισχυρό αλλά υπάρχουν κι άλλα κράτη που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Αλφόνσο Ντάστις πρόσφατα σε επιχειρηματίες στο Βερολίνο, κατονομάζοντας «την Ισπανία και την Ιταλία»

Η Ισπανία έχασε τη θεση της στο εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το 2012, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σπάζοντας την παράδοση, σύμφωνα με την οποία συμμετείχε σ αυτό, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Σήμερα, η Ισπανία έχει ασφαλώς την ευκαιρία να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην Ευρώπη, το θέμα είναι αν θα τα καταφέρει, δηλώνει ο Πολ Μορίγιας του think-tank CIDOB, συμπληρώνοντας ότι η Ισπανία είναι πίσω σε εκπροσώπηση από την πολύ μικρότερή της Πορτογαλία, η οποία κατέχει τη θέση του νυν Αντιπροέδρου της ΕΚΤ και του επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ισπανία, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης και τη στροφή της από την φιλοατλαντική πολιτική του Αθνάρ προς μια πιο φιλοευρωπαϊκή, θέλει να παίξει σημαντικότερο ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ήδη έχει πετύχει κάποιες διπλωματικές επιτυχίες. Πέτυχε να έχει βέτο στο στάτους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit και ο Ραχόι ήταν μεταξύ των Τριών Μεγάλων, στη σύνοδο των Βερσαλιών για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωστόσο, ο ντε Γκίντος αντιμετωπίζει αρκετές αντιδράσεις.

Έπειτα από ανταλλαγή απόψεων με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη – 14 Φεβρουαρίου – ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής Ρομπέρτο Γκαλτιέρι δήλωσε ότι «ορισμένες ομάδες είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τον ισπανό υποψήφιο, προσθέτοντας με άλλη δήλωσή του, ότι «η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων θεωρούσε την απόδοση του κεντρικού τραπεζίτη Λέιν πιο πειστική». Αντίθετοι με την επιλογή του ντε Γκίντος στο ΕΚ είναι «οι ισπανοί σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά», γράφει το Euractiv.

Ειδικότερα ο ευρωβουλευτής Εμερστ Ουρτάσουν αναφέρθηκε «στην κακοδιαχείριση του ντε Γκίντος, σε οικονομικά θέματα στην Ισπανία, σε ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων που προέρχονται από το παρελθόν του ως επενδυτικός τραπεζίτης και στην άρνησή του να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο, τα οποία αποτελούν ολοένα και πιο εμφανή βάρη της υποψηφιότητάς του».

Σ αυτά πρέπει να προστεθεί και ο σκεπτικισμός των Βρυξελλών για την έλλειψη πλειοψηφίας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Ισπανίας στο εθνικό κοινοβούλιο και το μειωμένο κύρος της από την κρίση στην Καταλονία.

Προσωπικά για τον ντε Γκίντος επισημαίνεται από το ΕΚ ως αρνητικό ότι διετέλεσε μεν υπουργός Οικονομικών αλλά όχι κεντρικός τραπεζίτης και άρα δεν έχει την ειδική εμπειρία.

«Αν η Ισπανία αποκτήσει μια ηγεσία νέας γενιάς, θα ήταν πιο εύκολο να γίνει παίκτης με πολύ πιο υψηλό κύρος και φιλοδοξίες απ ότι αυτή τη στιγμή» τονίζει ο Αντριου Νταφ , Πρόεδρος της Ομάδας Σπινέλι, πολιτικού δικτύου υπέρ της ομοσποδοποίησης της Ευρώπης

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, η επιλογή στη θέση του αντιπροέδρου του ντε Γκίντος, υποψήφιου από χώρα του Νότου, ανοίγει τον δρόμο για τη Γερμανία προκειμένου να διεκδικήσει εκείνη, ως χώρα του Βορρά, τη θέση του Ντράγκι, αναφέρουν ανώνυμα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, που επικαλείται το Ρόιτερς.

Αντίθετα, αν η Ιρλανδία πάρει τη θέση του Αντιπροέδρου και μαζί μ αυτήν, για πρώτη φορά, θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο, η δυναμική μπορεί να αλλάξει.

Γάλλοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον υποψήφιο της Ιρλανδίας, με την ελπίδα ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου από χώρα του Βορρά θα επιτρέψει μια πιο «ανοικτή» διεκδίκηση για την προεδρία της ΕΚΤ.

Ο 48χρονος Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν, καθηγητής Οικονομικών με διδακτορικό από το Χάρβαρντ, ανέλαβε κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας τον Οκτώβριο του 2015 και η θητεία του διαρκεί επτά χρόνια. Έχει διατελέσει ακαδημαϊκός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα, ο κ. Λέιν είχε ηγηθεί μιας task force στη Φραγκφούρτη, που εργαζόταν για τη σύσταση ενός νέου «ασφαλούς ενεργητικού», με βασικό στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και τραπεζών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο Ντε Γκίντος υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του βασίζεται στην προάσπιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, την κοινοβουλευτική εποπτεία των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ και τη διαφάνεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.