ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Αϊτή: Προσωρινό κλείσιμο της Oxfam για δύο μήνες

Αϊτή: Προσωρινό κλείσιμο της Oxfam για δύο μήνες

Η Αϊτή αποφάσισε να ανακαλέσει, αρχικά για δύο μήνες, την άδεια λειτουργίας της οργάνωσης αρωγής Oxfam Great Britain στη χώρα.

Είναι η νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση σχετικά με την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στελεχών της Oxfam στην Αϊτή.

Η βρετανική ΜΚΟ βρέθηκε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων εξαιτίας των καταγγελιών ότι στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της αποστολής της στην Αϊτή, αγόραζαν σεξ, πιθανόν κι από ανήλικες, το 2011, ενώ βρίσκονταν στη χώρα για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Προσωρινό «λουκέτο» στην Oxfam

Ο Αβιόλ Φλεράν, υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Αϊτινής κυβέρνησης, εξήγησε ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της οργάνωσης αποφασίστηκε λόγω των «σοβαρών σφαλμάτων» και των παραλείψεων της διεύθυνσης της Oxfam Great Britain το 2010 και το 2011.

Πρόσθεσε ότι η οριστική απόφαση για το εάν θα επιτραπεί στη ΜΚΟ να επαναλάβει κανονικά τη δραστηριότητά της στην Αϊτή θα ληφθεί έπειτα από μια περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία θα εξεταστούν τα στοιχεία της υπόθεσης.

«Εάν κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνας διαπιστώσω ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα που έλαβε η Oxfam για λογαριασμό της Αϊτής και το έγκλημα που διαπράχθηκε (…) θα ανακηρύξουμε την Oxfam Great Britain, persona non grata και θα απαιτήσουμε να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση», διεμήνυσε ο Φλεράν.

Ο Φλεράν κατηγόρησε στελέχη της Oxfam για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Συμπλήρωσε ότι η Oxfam Great Britain «παρέλειψε εσκεμμένα» να ειδοποιήσει τις αρχές για το έγκλημα που φέρεται να διαπράχθηκε και άρα επέτρεψε στους δράστες να αποφύγουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Μας αδικείτε…»

Ο Αλέν Λεμίτ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Oxfam Great Britain στην Αϊτή, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «βιαστική» και «πολιτικής φύσης», τονίζοντας πως δεν βασίστηκε σε αδιάσειστες αποδείξεις.

«Για παράδειγμα, κατηγορούν την οργάνωση για σεξουαλική κακοποίηση και ότι εκμεταλλεύθηκε ανήλικες», ανέφερε ο Λεμίτ. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες, που όμως μέχρι σήμερα ουδέποτε αποδείχθηκαν.»

Έτσι αποκαλύφθηκαν όλα

Το σκάνδαλο ήλθε στο φως έπειτα από έρευνες μέσων ενημέρωσης και τη δημοσιοποίηση μιας εσωτερικής έρευνας της Oxfam.

Ο Φλεράν τόνισε πως οι αποκαλύψεις έπληξαν βάναυσα «την τιμή και την αξιοπρέπεια» του λαού της Αϊτής. Διεμήνυσε πως η χώρα του «δεν είναι ιδιοκτησία των ΜΚΟ».

Η πορνεία στην Αϊτή είναι εκτός νόμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας πάντως δεν αφορά το παράρτημα της Oxfam στον Καναδά, σύμφωνα με τον Φλεράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.