Μ. Ντράγκι: «Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Μ. Ντράγκι: «Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Σημάδια “κόπωσης” στην αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, τα στοιχεία από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει μετριαστεί.

Μετά από τέσσερα τρίμηνα, όπου το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς αύξησης, οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ότι η αναπτυξιακή διαδικασία είναι μεν στέρεη, εμφανίζει ωστόσο σημάδια κάμψης.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπενθύμισε ότι το 2017, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%, επίδοση η οποία είχε να καταγραφεί από το 2007. Ωστόσο όπως εξήγησε διεξοδικά, η ΕΚΤ βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων.

Μάλιστα τα δεδομένα αυτά είναι τόσο σημαντικά, με αποτέλεσμα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο να αναλωθεί στη λεπτομερή εξέταση και ανάλυση τους, “βάζοντας στην άκρη” την όποια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική. «Είναι ανάγκη να διαπιστώσουμε κατά πόσο η επιβράδυνση αυτή της ανάκαμψης είναι προσωρινή ή έχει μόνιμο χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί με την υφιστάμενη μορφή του τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τούτο συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ. Επίσης όπως αναμένονταν η ΕΚΤ απεφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για ακόμη μία φορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.