ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά του Ιράν και των Ευρωπαίων! – ΕΕ: «Θα αντιδράσουμε – Μαζευτείτε»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά του Ιράν και των Ευρωπαίων! – ΕΕ: «Θα αντιδράσουμε – Μαζευτείτε»

Την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι είναι έξω φρενών με τους Αμερικανούς και το Ν.Τραμπ για την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Τεχεράνης.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχοποιούνται έξι άτομα και τρεις εταιρείες, που χρηματοδοτούν, όπως λένε οι Αμερικανοί τους επίλεκτους Al-Quds τον παραστρατιωτικό βραχίονα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, τους οποίους και η Τεχεράνη αποστέλλει πάντοτε σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό για να μην έχει ποτέ επίσημη εμπλοκή.

«Το ιρανικό καθεστώς και η κεντρική του τράπεζα έκαναν καταχρηστική πρόσβαση σε οντότητες στα ΗΑΕ για να αποκτήσουν δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσουν τις κακόβουλες ενέργειες της Δύναμης Κουντς, αλλά και να χρηματοδοτήσουν και εξοπλίσουν ομάδες που λειτουργούν για λογαριασμό του στην ευρύτερη περιοχή, αποκρύπτοντας τον σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν τα δολάρια αυτά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν.

Επισήμως η κεντρική τράπεζα του Ιράν δεν περιλαμβάνεται στις νέες κυρώσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είπε πρόσφατα ότι θα επαναφέρει σε ισχύ ευρείες κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού και τραπεζικού κλάδου της Τεχεράνης τους ερχόμενους μήνες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης συγκροτήθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και κυριαρχούν στο Ιράν. Οι κυρώσεις στρέφονται ειδικά κατά της Δύναμης Κουντς, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης της Συρίας και η οποία φέρεται ότι πραγματοποίησε την επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Την Τρίτη ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική».

Η συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ της Τεχεράνης από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας, Γερμανίας και ΕΕ από την άλλη για να διασφαλίσει τον «αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους.

«Λέμε στους Αμερικανούς ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν αφορούν εκείνους. Αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι επιβάλλουν κυρώσεις (σε εταιρείες) εκτός της δικής τους δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.

«Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες» να συναφθεί, είπε ο επικεφαλής της Γαλλικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό».

Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι θα «κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών (τους)» και σκοπεύουν να διεξαγάγουν «διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τετάρτη η προεδρία της Γαλλίας.

Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αφορούν εξαιρέσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Ιράν.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων. Αυτό προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου», επέμεινε ο Λεντριάν.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα κι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες και στις δικαστικές αρχές να μην υπόκεινται στους κανόνες των κυρώσεων που επιβάλλουν τρίτες χώρες.

Η συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να τη διασώσουν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι διαθέσιμοι να είναι τα χρήσιμα «κορόιδα» των Αμερικανών και να τους ακολουθήσουν σε μια πολιτική που θα καταστρέψει τις δικές τους εταιρείες και θα αποφέρει χρήμαΜ και ισχύ στις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι είναι έξω φρενών διότι απλούστατα οι Αμερικανοί θα επιβάλουν κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών χωρών επειδή ελέγχουν τις αγορές διαμέσου του αμερικανικού δολαρίου το οποίο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη.

Οι κινήσεις Ρώσων και Κινέζων να ξεκινήσουν τον «εξοστρακισμό» του δολαρίου από τις συναλλαγές τους έχει αποδειχθεί σοφή. Θα πρέπει και η ΕΕ τάχιστα μαζί με τις άλλες δυνάμεις του πλανήτη να ξεκινήσει την αποδολαριοποίηση.

Είναι μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί χρόνια αλλά πρέπει να γίνει. Πλέον είναι εμφανές σε όλους ότι οι ΗΠΑ εξυπηρετούν προκλητικότατα τα δικά τους συμφέροντα αδιαφορώντας για το τι χρειάζονται ακόμα και οι σύμμαχοί τους.

Αφού λοιπόν διαβάζουν Θουκυδίδη στο West Point καλό θα είναι να θυμηθούν το τέλος της Αθήνας που και αυτή έκανε παρόμοια πράγματα στους συμμάχους της με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν και να σκάψουν και αυτοί στον «λάκο» που τους άνοιξαν οι Σπαρτιάτες.

Οι Ευρωπαίοι καταρχάς μπορούν και αυτοί να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι καταπληκτικό το πως οι ΗΠΑ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει να αυτοαπομονωθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.