ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΕΕ προς Ιράν: «Ακυρώνουμε τις αμερικανικές κυρώσεις και κρατάμε τις τράπεζές μας ανοικτές για εσάς»

ΕΕ προς Ιράν: «Ακυρώνουμε τις αμερικανικές κυρώσεις και κρατάμε τις τράπεζές μας ανοικτές για εσάς»

Η ΕΕ θα μπλοκάρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από την κυβέρνηση Τραμπ ξεκινώντας από τις 7 Αυγούστου.

Η ​Mina Andreeva, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα προστατευθούν από τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».

H EE θα εφαρμόσει το Blocking Statute για να προστατέψει τις εταιρείες της στο Ιράν από το να χτυπηθούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέφερε μονομερώς σε ισχύ σήμερα (σ.σ. στις 07:01 ώρα Ελλάδας) σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Oι ΗΠΑ πλέον απομονώνονται από το σύνολο του δυτικού κόσμου για την στάση που τηρούν έναντι του Ιράν καθώς εκλαμβάνεται κυρίως ως προσπάθεια να εμποδίσουν οι Αμερικανοί τους «φίλους» και «εταίρους» (οι ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν φίλους μόνο ακόλουθους, αυτή ήταν η νοοτροπία τους) να συνάψουν κερδοφόρες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τεχεράνη.

Επιπλέον, η ΕΕ δήλωσε πως «Έχουμε βαθύτατα λυπηθεί με την κίνηση των ΗΠΑ να ξαναεπιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν», προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμη να κρατήσεις ανοικτά τα κανάλια χρηματοδότησης.

Εν ολίγοις οι Βρυξέλλες υπόσχονται ανοικτό τραπεζικό σύστημα για να κάνει το Ιράν τις συναλλαγές του και στέλνουν μήνυμα στις ΗΠΑ «αν τολμάτε κηρύξτε μας οικονομικό πόλεμο» (που δε θα τολμήσουν καθώς το δολάριο έχει ξεκινήσει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω χρόνιας υπερπροσφοράς και υπερτυπώματος).

«Τα εναπομείναντα μέλη της JCPOA Joint Comprehensive Plan of Action (της πυρηνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί με το Ιράν) έχουν δεσμευθεί να εργαστούν πάνω στην διατήρηση αποτελεσματικών οικονομικών καναλιών με το Ιράν και την συνέχιση των εξαγωγών από την χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η κίνηση αυτή από την ΕΕ έρχεται μια μέρα μετά που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo είπε πως η προεδρία Trump σχεδιάζει την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα.

ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν στην «ουδετεροποίηση» του Ιράν με όποιο τρόπο θεωρούν απαραίτητο και αυτό εν μέρη εξηγεί και την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Φυσικά τα κριτήρια δεν είναι ηθικής φύσεως είναι καθαρά συμφεροντολογικής και ας προσπαθούν οι ΗΠΑ να τα «ντύσουν» ως τέτοια και εκνευρίζονται μάλιστα που δεν τα καταφέρνουν όπως παλιά.

Οι Αμερικανοί δεν θέλανε ένα μέτωπο ακόμα μπροστά τους, θέλουν να επικεντρωθούν στο Ιράν το οποίο είναι εκ των βασικότερων συμμάχων της Ρωσίας με πολύ αυξημένες δυνατότητες όπως αποδείχτηκε στην συριακή κρίση.

Στην Μόσχα θεωρούν ότι αναζητούνται δικαιολογίες για να ακυρωθεί η συμφωνία και επιδιώκεται η εν αρχή εκ νέου απομόνωση του Ιράν και εν συνεχεία η με κάθε τρόπο αποσταθεροποίησή του.

Το Ιράν αποδείχθηκε για την Μόσχα (αλλά και για την Άγκυρα) ο πιο σημαντικός σύμμαχος στην Μέση Ανατολή με πλεονεκτική θέση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Λόγω του Ιράν, οι ΗΠΑ αδυνατούν να περικυκλώσουν ολοκληρωτικά την Ρωσία (αλλά και την Κίνα).

To Iράν είναι στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία. Μέσω αυτού αποφεύγει την περικύκλωση, επικρατεί στην Μέση Ανατολή σώζοντας την Συρία και έχει πρόσβαση σε μια «θερμή» θάλασσα, στον Ινδικό Ωκεανό.

Συν τοις άλλοις τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες τους διαχειρίζεται η Μόσχα και συγκεκριμένα η Rosneft.

Το ζήτημα είναι ότι ΗΠΑ και Ισραήλ σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ιράν δεν θα έχουν μαζί τους ούτε την ΕΕ.

Η ΕΕ έχει πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα από τα οικονομικά «ανοίγματα» του Ιράν.

Θυμίζουμε ότι το Ιράν έχει συμφωνήσει την αγορά 100 αεροσκαφών Airbus. Εάν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να ξεκινήσουν πάλι τις κυρώσεις κατά όλων όσων συνεργάζονται με το Ιράν, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα έναντι της ΕΕ η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε αντίποινα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στην ΕΕ προσδοκούν σε συνεχόμενες πολύ μεγάλες συμφωνίες με το Ιράν το οποίο λόγω του 40χρονου σχεδον εμπάργκο θέλει να κάνει γενικό «λίφτινγκ» σε υποδομές και… gadgets.

Είναι δεδομένο ότι τα χρήματά του θα τα δαπανήσει κυρίως στις φιλικότερες ευρωπαϊκές αγορές και όχι στις αμερικανικές ή βρετανικές.

Οι Αγγλοσάξωνες διαχρονικά και ιστορικά πάντα εκνευρίζονταν όταν δεν έπαιρναν την μερίδα του λέοντος.

Θα υπάρξει δε και ανάγκη για αγορά 500 μαχητικών ώστε να ανανεωθεί η ιρανική Αεροπορία. Οι διαγωνιζόμενοι θα είναι πάρα πολλοί καθώς μιλάμε για πολύ χρήμα

Επιζητούν δε την διοχέτευση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου (διαμέσου Ρωσίας) ώστε η Ευρώπη να καταστεί ακόμα περισσότερο ενεργειακά αυτάρκης και ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ που θέλουν να πουλήσουν πανάκριβα το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο

Φαίνεται πως το «βαθύ αμερικανικό κράτος» που ελέγχει εν πολλοίς και τις κινήσεις του προέδρου Ν.Τραμπ δεν έχει κατανοήσει ότι οι συσχετισμοί ισχύος δεν το εξυπηρετούν εδώ και αρκετό καιρό για να είναι τόσο αδιάλλακτο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν διαθέτει πλέον την ισχύ μιας παντοδύναμης «Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας». Υπάρχουν και άλλοι παίκτες και θέλουν να κάνουν… business. Δεν θα τους τις χαλάσουν κάποιοι παλαβοί στο… Τέξας και την Γιούτα που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.