Οι δασμοί Τραμπ δεν σταμάτησαν την Κίνα: Tα κινεζικά πλεονάσματα μεγαλώνουν οι ΗΠΑ αμφισβητούνται

Οι δασμοί Τραμπ δεν σταμάτησαν την Κίνα: Tα κινεζικά πλεονάσματα μεγαλώνουν οι ΗΠΑ αμφισβητούνται

Η Κίνα συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακά εμπορικά πλεονάσματα και ενώ έχει ξεσπάσει ο οικονομικός πόλεμος με τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ και η διμερής επιβολή δασμών στα προϊόντα που εξάγουν οι δύο υπερδυνάμεις

Κατά 8,6% αυξήθηκε σε ετήσια βάση το εμπόριο αγαθών της Κίνας τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα 16,72 τρισεκ. γιουάν (2,45 τρισεκ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,9%, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1,06 τρισεκ. γιουάν, μειωμένο κατά 30,6%, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων.

Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% στο 1,39 τρισεκ. γιουάν, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν άλμα 20,9% στο 1,21 τρισεκ. γιουάν. Το εμπόριο της χώρας με βασικούς εμπορικούς εταίρους κατέγραψε αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, αυξήθηκε κατά 5,9% ενώ με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ένωσης χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) αυξήθηκε κατά 5,2% και 11,6% αντίστοιχα.

Επίσης, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας κατέγραψαν αύξηση 0,19% ή 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 3,1179 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με το επίπεδό τους τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα (PBOC).

Η αύξηση αυτή, ακολουθεί μία μηνιαία αύξηση κατά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Ιούνιο. Η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποδίδεται στην σταθερή εκροή κεφαλαίων εκτός κινεζικών συνόρων, αλλά και στην ισορροπημένη αγορά συναλλάγματος στο εσωτερικό της Κίνας, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή εποπτείας.

Λόγω αυτών των στοιχείων ο Ν.Τραμπ προχώρησε σε μια ανορθόδοξη κίνηση με την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου δασμών κατά των Κινέζων ώστε να μειώσει τα κινεζικά πλεονάσματα και να σταματήσει το υπερτύπωμα δολαρίων.

Πλέον το χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη που το δολάριο δεν μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί στον πλανήτη με τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό για να συμβεί πρέπει να μειωθούν οι εμπορικές συναλλαγές των Αμερικανών και ει δυνατόν να «χαλάσουν» και των υπολοίπων και αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας κρίσης και με το Ιράν.

Η φοβία των Αμερικανών δεν είναι μόνο η πτώση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και η τάση που παρατηρείται από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να σχεδιάζουν την αποδολαριοποίηση των συναλλαγών τους.

Η Ρωσία το κάνει, η Κίνα το επιταχύνει, η Γερμανία έχει το ευρώ και όλοι μαζί θα ήθελαν να μην ξαναδούν τους «Mr Franklin», «Mr Washington» και «Μr Hamilton» (τα πρόσωπα στα χαρτονομίσματα των 100, του 1 και των 10 δολαρίων) να επηρεάζουν τα οικονομικά τους.

Το να «παγώσουν» το εμπόριό τους με αυτές τις δυνάμεις ναι μεν βελτιώνει τα εμπορικά ισοζύγιά τους αλλά δεν εμποδίζει τις δυνάμεις αυτές να εμπορεύονται μεταξύ τους.

Και αν εμπορεύονται μεταξύ τους χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ τότε το δολάριο παύει να έχει την χρησιμότητα που είχε.

Το δολάριο για τις ΗΠΑ αποτελεί αιτία πολέμου, διότι δεν είναι απλό χαρτονόμισμα, ούτε μια ηλεκτρονική μονάδα, είναι το status των ΗΠΑ.

Όταν αμφισβητείται, αμφισβητούνται οι ίδιες οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την πρόκληση συγκρούσεων, ακόμα και των πιο επικίνδυνων, όπως με την Ρωσία αν και οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η πυρηνική ισχύς της Μόσχας μπορεί να φέρει το θάνατο και στους ίδιους.

Είναι διαθέσιμοι να ρισκάρουν ακόμα κι αν όλοι γίνουν στάχτες μαζί τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Dollar uber alles…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.