Dollar war: Oι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 200 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα και η Κίνα σταματάει την διαπραγμάτευση

Dollar war: Oι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 200 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα και η Κίνα σταματάει την διαπραγμάτευση

Σε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο με την Κίνα προχωράει ο Ν.Τραμπ επιβάλλοντας νέους δασμούς 200 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα και η Κίνα αποφάσισε να μην στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, για την επίλυση της κρίσης.

Ο Ν.Τραμπ είναι αποφασισμένος να σταματήσει το ασύστολο τύπωμα δολαρίων για να σώσει το αμερικανικό νόμισμα από τις «φούσκες» που έρχονται στο μέλλον.

Για να γίνει αυτό πρέπει οι Αμερικανοί να σταματήσουν να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα και να περιοριστούν μόνο σε ότι παράγεται εγχωρίως.

Θέλει την άμεση εκμηδένιση των εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ απέναντι σε Γερμανία και Κίνα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγει η χώρα του, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post, επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή.

Το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Η πηγή είπε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμη λάβει οριστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει η Ουάσινγκτον να δείξει «καλή θέληση» πριν διεξαχθούν συνομιλίες.

Ως γνωστόν οι εφημερίδες στην Κίνα γράφουν ακριβώς τις κυβερνητικές απόψεις, συνεπώς η «διαρροή» αυτή έρχεται από ψηλά.

Οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου, και αρχικά θα ανέρχονται στο 10%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθούν στο 25%.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ και η πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει θα ζημιώσουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.

Στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατόν ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προειδοποιώντας ότι θα τρωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, μετά την αναγγελία του Τραμπ για τους νέους δασμούς.

Όμως κανείς τους δεν έχει καταλάβει ότι ακριβώς αυτό θέλει ο Ν.Τραμπ. Την πρόκληση παγκόσμιου οικονομικού χάους ώστε να υπάρξει αναγκαστική αναδιάταξη μέσα από την οποία θεωρεί ότι οιν ΗΠΑ θα βγουν ωφελημένες.

Άλλωστε όπως πήγαιναν τα πράγματα, υπήρχε σαφέστατη οικονομική μετατόπιση προς την Ανατολή.

Οι Κινέζοι θεωρούν ότι μπορούν να αντέξουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ διότι κατέχουν μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους, έχουν πολλά τρισ. δολάρια σε απόθεμα ενώ τα εμπορικά της πλεονάσματα συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τις άλλες χώρες του πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βασικά αυτό που θα καταφέρουν οι ΗΠΑ στο τέλος είναι να κάνουν άπαντες να προσφύγουν στην μοναδική λύση: Στην αποδολαριοποίηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.