ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το Τσέρνομπιλ επαναλειτουργεί – Γίνεται μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας (βίντεο)

Το Τσέρνομπιλ επαναλειτουργεί – Γίνεται μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας (βίντεο)

32 χρόνια μετά τη πυρηνική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, στους χώρους του πυρηνικού εργοστασίου ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύντομα μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έδωσε την θετική απάντηση οπότε οι εργασίες εγκατάστασης εκατοντάδων ηλιακών πάνελ προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς.

Η νέα μονάδα θα απέχει μόλις εκατό μέτρα από την σαρκοφάγο, τη βαριά κατασκευή που σφράγισε το πυρηνικό εργοστάσιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την έκλυση ραδιενέργειας.

«Αυτή η ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μέτριου χωριού», δήλωσε ο Γιεβγκέν Βαριάγκιν, επικεφαλής της Solar Chernobyl. Η εταιρεία ξόδεψε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για την εγκατάσταση 3.800 φωτοβολταϊκών πάνελ σε μια έκταση που ισούται με περίπου δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα κι ελπίζει να κάνει απόσβεση μέσα σε επτά χρόνια, ενώ μελλοντικά προσδοκά να αυξήσει κατά 100 φορές την παραγωγή ενέργειας.
Η Ουκρανία σταμάτησε προ διετίας την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ακατοίκητη αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, όπου απαγορεύονται οι αγροκαλλιέργειες.

Ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986 με αποτέλεσμα να εκλυθεί ραδιενεργό νέφος που απλώθηκε σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σχεδόν στα τρία τέταρτα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Μετά την καταστροφή οι Αρχές της ΕΣΣΔ απομάκρυναν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από τις εστίες τους κι έκτοτε αυτή η τεράστια έκταση άνω των 2.000 τ. Χλμ, παραμένει εγκαταλελειμένη.

Το πυρηνικό εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί με τους εναπομείναντες αντιδραστήρες, ο τελευταίος εκ των οποίων έκλεισε το 2000 σηματοδοτώντας τη λήξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές η ζώνη αυτή δεν θα μπορέσει να κατοικηθεί για «περισσότερα από 24.000 χρόνια», υποστηρίζουν όμως ότι είναι εφικτή με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας η βιομηχανική της χρήση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.