Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ οι εισαγωγές χαλυβδοσωλήνων από την Ελλάδα

Στο «μικροσκόπιο» της επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ οι εισαγωγές χαλυβδοσωλήνων από την Ελλάδα

H Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ψήφισε σήμερα να συνεχισθούν οι έρευνες για ενδεχόμενο ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει, αν μεταποιητικές επιχειρήσεις από τις χώρες αυτές πωλούν τους σωλήνες σε τιμές κάτω του κόστους ή αν επιδοτούνται αθέμιτα από τις κυβερνήσεις τους.

Η εμπορική αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω παγκόσμιων φόβων για το εμπόριο μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει γενικά δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με βάση έναν εμπορικό νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.

Η αξία των εισαγωγών χαλυβδοσωλήνων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και αερίου, από τις έξι παραπάνω χώρες ανήλθε σε 441,4 εκατ. δολάρια το 2016, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Από το ποσό αυτό τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν εισαγωγές από την Ελλάδα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ένσταση μίας ομάδας ιδιωτικών αμερικανικών βιομηχανιών. Η απόφαση της Επιτροπής σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να συγκεντρώνει καταθέσεις από τις εταιρείες που εισάγουν τους σωλήνες. Πρόκειται για μία από τις περίπου 100 έρευνες που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στην προστασία των μεταποιητικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αγορές.

Το υπουργείο Εμπορίου εκτίμησε τα περιθώρια ντάμπινγκ στο 41,04% για την Ελλάδα, στο 50,89% για τον Καναδά, από 120,84% έως 132,63% για την Κίνα, στο 37,94% για την Ινδία, στο 16,18% και 20,39% για τη Νότια Κορέα και στο 66,09% για την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το “ντάμπινγκ” είναι η πρακτική πώλησης προϊόντων κάτω από τις τιμές της αγοράς. Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να λάβει την προκαταρκτική απόφασή του για ενδεχόμενη επιδότηση έως τις 16 Απριλίου και την προκαταρκτική απόφαση για ενδεχόμενο ντάμπινγκ έως τις 29 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.