Nammo’s Μυκόνου: Το δημόσιο νοικιάζει «χρυσό» στην παραλία και εισπράττει… άμμο!

Nammo’s Μυκόνου: Το δημόσιο νοικιάζει «χρυσό» στην παραλία και εισπράττει… άμμο!

Σε προκλητικά χαμηλές τιμές ενοικιάζει το υπουργείο Οικονομικών «παραλίες φιλέτα» σε νησιά όπως η Μύκονος και σε club restaurant όπως το Nammo’s, με τις αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις να βγάζουν το ετήσιο μίσθωμα μέσα σε λίγες ημέρες!

Το γεγονός αυτό δείχνει πως η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών αδυνατεί να αποτιμήσει εμπορικά την αξία των αιγιαλών που αποδεικνύονται «χρυσορυχεία» για τους μισθωτές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του beach bar-restaurant Nammo’s στην παραλία της Ψαρρούς στη Μύκονο. Η σύμβαση που συνομολόγησε στις 26 Ιουλίου 2017 η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού και παραλίας με την εταιρεία «Nammos Restaurant by the Sea Ανώνυμη Τουριστική Ξενοδοχειακή Εταιρεία Εκμετάλλευσης Εστιατορίων», «βγάζει κυριολεκτικά μάτια».

Η τριετής σύμβαση (εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019) προβλέπει την εκμίσθωση του κοινόχρηστου αιγιαλού και της παραλίας για απλή χρήση και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών.

Βάσει της σύμβασης, στην προς παραχώρηση έκταση του κοινόχρηστου αιγιαλού μπορούν να τοποθετηθούν έως 27 σετ ομπρελών (27 ομπρέλες με 54 ξαπλώστρες). Στο Nammo’s έχουν τοποθετηθεί πάνω από 100 σετ ομπρελών!

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σύμβασης σχετίζεται με το μίσθωμα. Αυτό ορίσθηκε στο ποσό των 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το σύνολο της τριετούς παραχώρησης.

Έτσι, συνολικά το Δημόσιο θα εισπράξει από τους ιδιοκτήτες του Nammo’s ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 21.600, ενώ στο σύνολο της τριετίας αυτοί θα καταβάλουν 64.800 ευρώ το οποίο το αποσβένουν σε μία εβδομάδα!

Να σημειωθεί πως το σετ ομπρέλας στο Nammo’s ενοικιάζεται σε τιμή που ξεκινά από τα 90 ευρώ, ήτοι μέσα σε μια ημέρα το ελάχιστο κέρδος της επιχείρησης μόνον από την παραχώρηση των προαναφερόμενων ομπρελο-ξαπλωστρών ανέρχεται το ολιγότερο σε 10.000 ευρώ.

Πιο απλά μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες οι ιδιοκτήτες του Nammo’s έχουν αποσβέσει το ετήσιο μίσθωμα και μέσα σε 27 ημέρες το σύνολο του τριετούς μισθώματος.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως το Δημόσιο θα λάβει και γρηγορότερα το μίσθωμα. Βάσει της συμφωνίας, το 50% του μισθώματος (32.400 ευρώ) θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση ύψους 10.800 ευρώ καταβλήθηκε ήδη πριν την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/3/2018 και η τρίτη δόση ύψους 10.800 θα καταβληθεί μέχρι τις 31/3/2019.

Το υπόλοιπο ποσοστό 50% επί του συνολικού μισθώματος, υπέρ του Δήμου Μυκόνου (ύψους 32.400) θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις των 6.480 ευρώ εκάστη. Η πρώτη δόση πιστώθηκε ήδη, η δεύτερη δόση θα πληρωθεί μέχρι 31/03/2018 , η τρίτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/05/2018, η τέταρτη δόση μέχρι τις 31/03/2019 και η πέμπτη δόση μέχρι τις 31/05/2019.

Οι όροι της σύμβασης

Η σύμβαση προβλέπει πως «η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους» (σετ ομπρελών) και πως «η άσκηση άλλης δραστηριότητας επιφέρει τις κυρώσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία». Σύμφωνα με τη σύμβαση:

Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο τους χαρακτήρα. Στο Nammo’s έχουν κτίσει ολόκληρες προβλήτες που “δένουν” τα σκάφη των Αραβων, Τούρκων κλπ. που επισκέπτονται το club.

Μέσα στο μίσθιο δε θα γίνει καμία εγκατάσταση και οποιοδήποτε δομικό έργο, ενώ επιτρέπονται αποκλειστικά κατασκευές μη μόνιμου χαρακτήρα προς διευκόλυνση της πρόσβασης και κυκλοφορίας των λουομένων και για την ασφάλεια τους. Στο Nammo’s έφτιαξαν ολόκληρο… mall, έστω και αν τους επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 2.5 εκατ. ευρώ από την πολεοδομία!

Ο μισθωτής έχει την υποχρέωση να μεριμνά για τον καθημερινό καθαρισμό και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο.

Η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης έκτασης. Στο Nammo’s, φυσικά, η μουσική ακούγεται στη… μισή Μύκονο!

Τέλος, η σύμβαση προβλέπει πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας θα λάβει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της κοινόχρηστης Δημόσιας Περιουσίας.

Ξεκαθαρίζεται δε πως «απαγορεύεται απόλυτα οποιαδήποτε μετατροπή της χρήσης του μισθίου πέραν αυτής που προβλέπεται στο παρόν συμφωνητικό μίσθωσης, όπως και η συνολική ή μερική υπεκμίσθωση, καθώς και η με ή χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της χρήσης του μισθίου σε τρίτους» και πως «σε περίπτωση που ο μισθωτής δεν εφαρμόσει τους όρους ή επεκταθεί στην πέραν της παραχώρησης προσδιορισμένη θέση κάνοντας χρήση μεγαλύτερης έκτασης ή τοποθετώντας περισσότερα σετ ομπρελών από τα προβλεπόμενα», τότε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου θα προβεί στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με στοιχεία από το cnn.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.